Стартира процедурата за енергийна ефективност на сгради в сферата на

...
Стартира процедурата за енергийна ефективност на сгради в сферата на
Коментари Харесай

Бизнесът с достъп до над 235 млн. лв. от МРРБ за енергийна ефективност на сградите

Стартира процедурата за енергийна успеваемост на здания в областта на производството, търговията, услугите и туризма. Мярката ще се финансира с над 235 млн. лева (без ДДС) от Националния проект за възобновяване и резистентност, събщиха от Министерство на регионалното развитие .

Процедурата " Подкрепа за енергийно възобновяване на здания в областта на производството, търговията и услугите " се ръководи от Министерството на районното развиване и благоустройството. Тя цели възстановяване на енергийните характерности на постройките, посредством осъществяване на устойчиви интегрирани високоефективни енергийни ограничения за реализиране на икономисване от миниум 30% първична сила (клас на енергопотребление най-малко " В " ). Така ще се обезпечи и понижаване на разноските за енергопотребление на бизнеса, по-добър микроклимат за работна среда, ще се подобрят експлоатационните характерности и ще се удължи виталният цикъл на постройките.

Допустими претенденти за даване на средства по процедурата могат да бъдат търговци по смисъла на Търговския закон или Закона за кооперациите, както и микро, дребни, междинни и огромни предприятия в цялата страна.

Те би трябвало да са регистрирани не по-късно от 31.12.2019 година и да са осъществили избрани чисти доходи от продажби за 2022-ра финансова година според от категорията на предприятието. Сградите, в това число от бранш " Туризъм ", би трябвало да са благосъстоятелност на претендента или да са с учредено право на градеж в интерес на претендента.

Прогнозата е с наличния запас да бъдат актуализирани 250 здания. Общият размер на средствата е разпределен за другите съставни елементи и категория на предприятията. Предвижда се постройките на предприятия в областта на производството да получат 33% от ресурса или над 77,6 млн. лева Останалите средства от над 157,5 млн. лева са за обекти в областта на търговията, услугите и туризма. Най-голям дял е избран за огромните предприятия, защото те се явяват и най-енергоемки.

Минималният и оптималният размер на декларираното безплатно финансиране по всяко самостоятелно предложение за осъществяване на инвестиция по процедурата са

разпределени съгласно категорията на предприятията. Така за микропредприятия минималният размер е 35 хиляди лева, а оптималният - 100 хиляди лева, за дребните предприятия е от 35 хиляди лева до 300 хиляди лева, за междинните от 100 хиляди лева до 500 хиляди лева, а огромните ще получават финансиране до 1,5 млн. лева

Одобряването на плановете ще е посредством конкурентен асортимент след оценка на един стадий, за реализиране на еднакъв достъп до ресурса и стимулиране развиването на по-екологосъобразен бизнес. В рамките на процедурата няма да бъдат подкрепяни действия, финансирани по различен план, стратегия или каквато и да е друга финансова скица, произлизаща от националния бюджет, бюджета на Европейски Съюз или друга донорска стратегия.

Клонове на юридически лица, регистрирани в България, не могат да вземат участие в процедурата. Един претендент може да подаде единствено едно предложение за осъществяване на инвестиция, като в него могат да бъдат включени до три здания, които са благосъстоятелност на съответния претендент или са с учредено право на градеж на претендента.

Допустими действия по актуалната процедура са осъществяване на проучване и узаконяване за енергийна успеваемост за задачите на подаване на предложение по актуалната процедура; действия за осъществяване на строително-монтажни работи за използване на ограничения за енергийна успеваемост и ограничения за оползотворяване на сила от възобновими източници, в случай че са посочени в енергийното проучване, в т. ч. всички съпътстващи строително-монтажни работи, нужни за осъществяване на ограниченията, за правене на капиталов план и оценка на сходството му според Закона за устройство на територията, авторски и строителен контрол, действия, свързани с въвеждането на обектите в употреба и други

Насоките за кандидатстване и приложенията към тях, дружно с всички условия и условия за допустимост, на които следва да дава отговор предлагането, са оповестени на следните интернет адреси: https://www.mrrb.bg/bg/proekti-po-npvu/proceduri-po-npvu/proceduri-otvoreni-za-kandidatstvane/ и на https://eumis2020.government.bg/bg/s/800c457d-e8be-4421-8ed9-9e78d0a75c39/Procedure/Active.

Подаването на оферти се прави напълно по електронен път посредством подаване на електронен формуляр за кандидатстване и придружителните документи в Информационната система за Механизма за възобновяване и резистентност (ИСУН 2020, раздел НПВУ), на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg/bg/s/800c457d-e8be-4421-8ed9-9e78d0a75c39/Procedure/Active.

Крайният период за подаване на оферти е 15.06.2023 година, 17:30 часа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР