Стартира пилотна процедура в община Смолян по Оперативна програма Околна

...
Стартира пилотна процедура в община Смолян по Оперативна програма Околна
Коментари Харесай

Смолян сменя печките на дърва с пелети

Стартира пилотна процедура в община Смолян по Оперативна стратегия „ Околна среда “ (ОПОС), с която 2600 семейства, отопляващи се на дърва и въглища гратис, ще могат да сменят горивната си база, оповестиха от управата на регионалния град. Плановете са подмяната на печките на твърдо гориво с екологично да бъде приключен през тази есен, с цел да може първите искащи да се възползват от плана още преди идния зимен сезон.

" Индикативният бюджет за община Смолян е над 8 млн. лева, като на този стадий анализите демонстрират, че на домакинство ще се дава съоръжение за към 3000 лева Това значи, че от програмата могат да се възползват повече от 2600 семейства ", уточни зам.-кметът на община Смолян Марин Захариев.

Заедно с специалисти от общината той взе участие в работна среща по Оперативна стратегия „ Околна среда “ за ограниченията, касаещи качеството на атмосферния въздух. 

" Взето бе решение от Оперативната стратегия да започва пилотна процедура, от която ще могат да се възползват непосредствено жителите на засегнатите градове, в това число Смолян. Като главен проблем за запрашаването в града през зимния сезон е разпознато отоплението на дърва и въглища. В тази връзка в границите на план за непосредствено даване на средства, община Смолян ще разпише разновидности за промяна на горивната база на семействата в града. Казано по различен метод семейства, които се отопляват на въглища и дърва ще могат да получат котли на пелети, газови котли, климатици и други гратис ", уточни Захариев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР