Стартира нова платформа за достъп до обществена информация на всички

...
Стартира нова платформа за достъп до обществена информация на всички
Коментари Харесай

Тръгва нова платформа за достъп до обществена информация

Стартира нова платформа за достъп до социална информация на всички администрации. От идната седмица всеки може да подаде питане и да види отговорът си обществено, изясни за БГНЕС Красимир Божанов, шеф на дирекция „ Модернизация на администрацията в Министерски съвет “. Проектът е създаден със средства по Оперативна програма „ Добро ръководство “ на стойност към 300 000 лв..
„ Проектът е нов както за България, по този начин и за целия Европейски Съюз, тъй като доколкото знаем няма друга такава платформа в европейските страни. Платформата съставлява още един спомагателен канал за отправяне на заявки и приемане на отговори “, описа шефът.
Всеки заявител може да наблюдава ходът на преписката във връзка с неговата поръчка. Новото по отношение на съществуващите към този момент платформи за връзка е, че отговорът става обществен и други жители могат да го видят. Единствено е заличено името на подателя.
„ Това се прави по силата на философията, че публичната информация е притежание на цялото общество. Както един човек има право да получи отговор от администрацията, по този начин и останалите имат право да я видят. Т.е към този момент не затваряме връзката сред едно лице и администрацията “.
Друго преимущество на платформата е, че разрешава достъп до аналитични информации по отношение на какъв брой отхвърли са направени от администрацията и на какво съображение.
Според Божанов за медиите е потребна с вариантите за търсене и да получават информации за разнообразни злободневни и пиперливи въпроси задават жителите.
Платформата за достъп до социална информация може да се види на уеб страницата https://pitay.government.bg/PDoiExt/.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР