Стартира лицензионният процес на новото ядрено гориво за блок 5

...
Стартира лицензионният процес на новото ядрено гориво за блок 5
Коментари Харесай

АЯР лицензира новото американско гориво за АЕЦ Козлодуй

Стартира лицензионният развой на новото нуклеарно гориво за блок 5 на АЕЦ " Козлодуй ". Това оповестяват в четвъртък от Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР).

Постъпило е заявление с искане за издаване на разрешението за потребление на нов вид нуклеарно гориво RWFA, създадено от Уестингхаус, в блок 5 на АЕЦ " Козлодуй ". Заявлението, подадено от АЕЦ, е за осъществяване на промени по член 15, ал.4, т.5 от Закона за безвредно потребление на нуклеарната сила (ЗБИЯЕ). Към него са приложени над 80 документа с размер повече от 8400 страници, най-вече техническа документи и разбори на сигурността.

Първата стъпка от този развой е АЯР да ревизира дали са показани всички нужни документи в сходство с условията - по този начин наречената инспекция за официална прецизност.
 Уестингхаус и АЕЦ
Уестингхаус и АЕЦ " Козлодуй " подписаха контракт за създаване на нов реактор

Реакторът ще бъде с технологията AP1000

Агенцията ще разгласява настояща информация за развиването на процеса по издаване на позволение.

Припомняме, че през юни  " Уестингхаус " разгласи, че е подписала контракт за предварителни инженерни действия с АЕЦ Козлодуй за създаване на нов реактор с технологията AP1000 на площадката на АЕЦ " Козлодуй ".

През месец юни започва осъществяването на контракта, който включва действия по оценка на опциите за консолидиране на българската промишленост в плана за създаване на нова нуклеарна мощ с технология АР1000 и за потребление в оптималната степен на съществуващата на площадката на АЕЦ " Козлодуй " инфраструктура.
 Подписахме за горивото за АЕЦ Козлодуй от „ Уестингхаус “
Подписахме за горивото за АЕЦ Козлодуй от „ Уестингхаус “

На договорите участваха посланиците на Съединени американски щати, Англия, Канада и Швеция

През април в Министерството на енергетиката американската компания " Уестингхаус " подписа контракти за доставка на уранов материал с корпорациите " Камеко " и " Уренко ".

Доставките по подписаните контракти ще се употребяват от " Уестингхаус " за производството и доставката от 2024 година на свежо нуклеарно гориво за 5-и енергоблок на АЕЦ " Козлодуй ".

Договореният уранов материал ще бъде доставен в завода на " Уестингхаус " в Швеция, където ще бъде употребен в процеса на произвеждане на касетите свежо нуклеарно гориво.

" Уестингхаус " доставя първото нуклеарно гориво за нас април 2024 година

АЕЦ " Козлодуй " подписа контракт за доставка с американската компания

Договорът планува доставка на най-малко 420 касети свежо нуклеарно гориво годишно като първата доставка ще е през април 2024 година " Уестингхаус " ще обезпечи и всички нужни системи за надзор и поддръжка на сигурността на реактора.

Подобно съглашение се приготвяше и с френската " Фраматом " за доставка на гориво за 6-ти блок. С това ще се реализира цялостна диверсификация и сигурност на доставките.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР