Стартира жътвата на ориза в Пловдивска област. По данни на

...
Стартира жътвата на ориза в Пловдивска област. По данни на
Коментари Харесай

Жътвата на ориза тръгна с 631 кг от декар в Пловдивско

Стартира жътвата на ориза в Пловдивска област. По данни на Областна дирекция " Земеделие ", реколтирането е почнало от общините " Марица ", " Родопи " и Съединение.Предстои акцията да тръгне и в общините Пловдив, Калояново и Раковски. Тази година са засети 63 200 декара с ориз, което е с 3700 декара повече спрямо миналата година. До момента са ожънати 6858 декара при междинен рандеман 631 кг от декар.

Изкупна цена за оризовата арпа от годишна продукция 2018 към момента не е оповестена. По данни на Националния статистически институт, през първото тримесечие на тази година цената на неолющения ориз от предната годишна продукция е била 513.48 лева за звук, а през второто 506.40 лева Фермерите не чакат към края на жътвената акцията тя да мине 550 лева за звук за приблизително зърнест ориз. Причината е, че главният ни пазар за ориз е в Турция, а поради срутва на лирата цената може още да падне.

Кризата е международна и не визира единствено нашите производители, които през последните две-три години търпят загуби, разясняват от сектора. Ниската цена на оризовата арпа (45-50 стотинки за кг) и безконтролният импорт, който залива пазара, унищожават родните производители. Браншовата организация също се оказва безсилна, с цел да отбрани ползите им през последните години, оплакват се оризари от Съединение.

Оризът да бъде изваден от листата на културите с общо предопределение и да бъде обсъждан като сензитивна просвета. Преди няколко месеца това искане насочиха към министъра на земеделието Румен Порожанов от Българска оризова асоциация. Мотивът на фермерите е, че годишните разходните правила за произвеждане на ориз са сред 3 и 4 пъти по-високи от тези за производството на пшеница, царевица, слънчоглед, както и на всяка друга всеобща просвета. Ако получи статут на сензитивна просвета, стопаните ще употребяват по-облекчени режими при субсидирането.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР