Стартира изграждането на STEM кабинети във всички над 2 200

...
Стартира изграждането на STEM кабинети във всички над 2 200
Коментари Харесай

STEM кабинети ще има в над 2200 точки на страната

Стартира построяването на STEM кабинети във всички над 2 200 учебни заведения и центрове за специфична просветителна поддръжка в страната.

Днес първите 15 учебни заведения получиха своите контракти за финансиране на построяването им. Те им бяха връчени от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков в STEM центъра на 90. СУ " Ген. Хосе де Сан Мартин “ в София в наличието на министър-председателя акад. Николай Денков. Договорите, които бяха връчени през днешния ден, са на обща стойност от над 2,8 млн. лв., а за цялата процедура са обезпечени повече от 530 млн. лв. по Плана за възобновяване и резистентност.

" За доста малко време успяхме да създадем организация и към този момент първите контракти са факт, като редом с това върви оценката на всички подадени над 2 200 концепции за създаване на STEM центрове във всяко българско учебно заведение. Очакваме в идващите месеци лавинообразно да нарастват договорите, с които ще се дават средства за построяването им в обособените просветителни институции ", сподели проф. Галин Цоков.

По думите му по-важната смяна, която следва пред нашето обучение, е освен да се сътвори тази удобна STEM среда във всяко учебно заведение, само че дружно с това да се промени и работата на учителите. " Те би трябвало да могат да работят взаимно, да основават екипи със свои сътрудници и с възпитаници, които да учат планово основано, да могат да дават отговор на значимите въпроси за света, който ни заобикаля “, уточни министър Цоков.

Той добави, че по този метод учениците освен ще образуват умения, само че и ще се възпита у тях обич към естествените науки, с цел да могат да станат те в идващите години откриватели, инженери и хора, които движат напред софтуерното развиване на България.

Министър Цоков уточни като отличен образец работата на преподавателите в 90. СУ " Ген. Хосе де Сан Мартин “, чийто STEM център е построен през 2021 година по Национална стратегия на МОН.

" Те ползват това интегрирано обучение, което дава опция за създаване на по-цялостни показа на децата и учениците за света към тях, за значимите въпроси, на които ние търсим отговори всеки ден, а те дават отговор тук веднъж седмично със своите учители “, уточни министър Цоков.

Училището следва да построи център за млади откриватели със средствата по Плана за възобновяване и резистентност, който ще бъде в различен корпус на постройката и ще е предопределен за образование на възпитаници от началния стадий. Концепцията следва да премине втори стадий на оценка, след което да бъде възложен и контракт за финансиране.

На събитието участваха още заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева, изпълнителният шеф на Изпълнителна организация " Програма Образование “ проф. Георги Вайсилов, Нено Ненов консултант " Икономическо ръководство и европейски учебен срок “ към Представителството Европейската комисия в България, кметът на столичния регион " Люлин “ Георги Тодоров, шефът на Националния STEM център проф. Найден Шиваров и др.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР