Стартира изграждането на нов корпус към ОУ Христо Ботев“ в

...
Стартира изграждането на нов корпус към ОУ Христо Ботев“ в
Коментари Харесай

Добри новини за жителите на Сарафово!

Стартира построяването на нов корпус към ОУ " Христо Ботев “ в квартал " Сарафово “. Предложението на кмета на Бургас бе признато с 45 гласа " за ", съобщи кореспондент на Burgas24.bg.

Интересно е, че по предложение на поданици на " Сарафово “ ще бъде открита и специфична дарителска сметка към учебното заведение за построяването на новата образователна база. Това ще даде опция администрацията и обществеността да обединят старания за постигането на тази цел в името на децата и тяхното положително обучение.

  " Там ножът е опрял безусловно до кокала. Училището е пренаселено и това пречи на качествения образователен развой. Проектът сме го показали преди приемане на Републиканския бюджет. Разчитахме, че откакто е постройка за обучение ще получи финансиране. С днешното гласоподаване решаваме отчасти финансирането. С 1.2 млн. лева няма да се построи цялото учебно заведение, средствата няма да стигнат сигурно.  Говоря с компании, които демонстрират интерес да дарят средства. До този миг учебните заведения, които построяваме в Бургас, се строят единствено с общински средства. Това лишава запас да оказваме помощ в градската инфраструктура Но по-добре да вървим по улици с дупки, в сравнение с да лишим бургаските деца от положително обучение ", сподели пред съветниците кметът на Бургас.

Предвижда се новият корпус да се състои от две елементи – триетажна сграда и физкултурен салон.

На първия етаж на пристройката ще има зона за хранене и физкултурен салон. На втория етаж ще бъдат обособени три класни стаи, кабинет за психолог, заседателна зала за учителския състав със хигиеничен възел и помещение за списък. Третият етаж ще разполага с две класни стаи, компютърен кабинет, библиотека, санитарно-хигиенен блок.

За достъп по всички равнища се планува създаване на нова стълбищна клетка с асансьор, отговарящи на условията за налична среда.

" От няколко години в Община Бургас постъпват претенции от управлението на Основно учебно заведение " Хр. Ботев “-кв. Сарафово, както и от представители на родителската общественост,  в които се подчертава и обосновава незабавна потребност от разширение на сградния фонд и материално-техническата база на учебното заведение ", се показва в докладната бележка.

В учебното заведение се реализира целодневна организация на образователния ден. Учениците се образоват на две смени заради дефицит на класни стаи, което не е в сходство с условията на ЗПУО и Наредба № 24 от 10 септември 2020 година за физическата среда и осведомителното и библиотечното обезпечаване на детските градини, учебните заведения и центровете за поддръжка за личностно развиване. В момента учебното заведение разполага с общо 9 стаи, от които една е превърната в столова за обедно хранене.

" Анализът сподели повишаване на броя на учениците в учебното заведение с всяка минала образователна година. През образователната 2018/2019 година в учебното заведение са се обучавали на две смени 211 възпитаници, през 2019/2020 година техният брой се е нараснал на 218, а през 2020/2021 година учениците са били 230. През образователната 2021/2022 година паралелките в учебното заведение са 11, което постанова двусменен режим за учениците от V, VI и VII класове. Средна пълняемост на паралелките е 25 възпитаници. Децата, които приключват четвърта група в детската градина през 2022 година са 50. Това значи, че в първи клас през новата образователна година ще постъпят най-малко два първи класа, а ще излязат от учебното заведение един клас седмокласници ", излиза наяве от докладната бележка.  

По остойностени количествено стойностни сметки  в края на 2021 година разноските възлизат на  3 245 500 лева

Към сегашния миг нито една от държавните институции не е удостоверила обезпечаването на нужните средства за създаване на пристройката. Това слага под риск провеждането естествен образователен развой в ОУ " Христо Ботев " кв. Сарафово през идващите години. Ако строителството на новия корпус не стартира оптимално бързо през 2023 година учениците няма да има къде да организират образователни занятия.  Необходимо е незабавно да се разгласи публичната поръчка за избор на компания и да се стартира построяването на новата пристройка.  За 2022 година Община Бургас предлага да се включи за създаване новия обект с 1 200 000 лв. със лични бюджетни средства с източник на финансиране банков заем. С цел застраховане на всички нужни средства Община Бургас ще продължи да упорства за незабавно целево финансиране на този план пред Министерство на образованието и науката, пред Министерство на финансите и пред всички държавни институции, които имат отношение към реализирането на плана. Успоредно с това Община Бургас и ОУ " Христо Ботев “ кв. Сарафово започват дарителска акция.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР