Стартът на строителството на козеферма за близо 2 млн. лв.

...
Стартът на строителството на козеферма за близо 2 млн. лв.
Коментари Харесай

Направиха първа копка на най-голямата козеферма в страната

Стартът на строителството на козеферма за близо 2 млн. лева беше даден в чепеларското село Богутево със алегорична първа копка от вложителите и кметицата на Чепеларе Славка Чакърова.

Инвеститорът е изпълнителният шеф на Завода за шлифовъчни машини АД в Асеновград инж. Иван Марков. Той печели европейски план за 1 936 000 лева по подмярка 4.1 " Инвестиции в аграрни стопанства " от Оперативна програма " Развитие на селските региони " за основаването на козе плантация по европейски стандарти. По плана Европа отпуска 60 % от сумата, а останалото е дофинансиране със лични средства. В Богутево нов живот ще има мястото, където по време на социализма са били оборите, в които са се отглеждали животни, най-много коне.

На мястото на бъдещата съвременна плантация двама свещеници направиха водосвет и благословиха вложителя и неговите сътрудници в градежа и производството вложенията да се реализират без проблеми и да доведат до стремежи резултат.

" Предвижда се създаване на козе плантация с 500 кози от порода, особено за произвеждане на мляко. От тази порода една коза дава към звук - звук и 200 литра мляко на година. Първият стадий на строителството на мандрата би трябвало да завърши до пролетта на 2018 година След това ще се построяват системите за автоматизираното хранене на животните ", сподели Иван Марков. В производството ще оказва помощ като съветник гръкът Христофорос Дерес, който се занимава с това и в южната ни съседка.

Той е приключил висшето си обучение в Пловдив. " Технологията е за производство на козе мляко за прясна консумация. Козето мляко като био и органически артикул е доста търсено сега в цяла Европа, защото е потвърдено, че е доста качествено и доста по-добро за здравето от кравето, защото по-близко до майчиното мляко. По тази технология животните се хранят главно с билки и люцерни и по-малко с жито, тъй че млякото да стане по-качествено - с повече протеини и мазнини, по-вкусно и по-полезно за организма. За козите ще се гледат билкови пасища, а главната им храна ще бъде от прясна паша, а не фуражи ", сподели Дерес.

Екипът от технолози съобщи, че козе фермата в Богутево ще бъде най-голямата в България. Тя ще поддържа 500 млеконадойни майки и 1000 - 1500 дребни за възпроизводство. Напълно автоматизираната система за хранене ще изключва замърсяване на храната по пътя към животните, тъй че да се основава същински био еко артикул на подобаващата надморска височина от 1111 метра в село Богутево.
" Поздравявам ви, че инвестирате в нашата община. Искам да ви уверя, че в мое лице, както и екипът, който ръководя постоянно ще оказваме подпомагане на такива младежи, които желаят и имат смелостта да създадат нещо в тази прелестна България, а не да вървят в чужбина. Родопите и особено община Чепеларе в действителност са райско кътче ", поздрави вложителя кметицата на община Чепеларе Славка Чакърова. Тя му пожела доста здраве, мощ и сила.

" Благодарен съм на Иван Марков за тази голяма инвестиция и ще се радваме да се осъществя и да има работни места за хора в Богутево. Друго произвеждане в селото с изключение на дърводобив няма, а градеж може би не е откриван от повече от 20 години ", сподели и кметът на Богутево Стефан Терзийски.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР