Стартът на проекта за обединение на пазарите „В рамките на

...
Стартът на проекта за обединение на пазарите „В рамките на
Коментари Харесай

Стартът на проекта за обединение на пазарите В рамките на деня - XBID се очаква през ноември


Стартът на плана за обединяване на пазарите „ В рамките на деня “ - XBID е избран за м. ноември 2019 година и към сегашния миг няма аргументи за смяна на посочената дата. Това излиза наяве от информацията на ръководителя на отдел „ Проекти “ в БНЕБ Никола Габровски пред борсовия съвет.

В същото време плана за пазарно обединяване в сегмента „ Ден напред “ с Македония, за който първоначално имаше огромни очаквания, в този момент наподобява „ заледен “.

Относно плана за пазарно обединяване на пазарните сегменти „ Ден напред “ сред България и Северна Македония, се показва, че към сегашния миг няма развиване.

Очакват се законови и регулаторни промени в Северна Македония, които да регламентират основаването на Борсов пазар, се отбелязва в стенограмата от съвещанието на борсовия съвет.

Затова пък има прогрес по планът за обединяване с гръцката страна, макар че и то ще се случи не по-рано от идната година.

От гръцка страна са оповестили за старт на пазарен сегмент „ Ден напред “ Q2 2020 година, което за България значи вероятно пазарно обединяване с Гърция в края на идната година, излиза наяве от информацията.

Според Габровски, през месец септември се чака приемане на БНЕБ ЕАД в плана IBWT (ItalianBordersWorkingTable), което е причина за пускане на план за интеграция на пазари Ден напред с Гърция. Проектът IBWT съставлява пазарно обединяване на всички пазари „ Ден напред “ имащи обща граница с Италия.

„ Към момента планът се е развил до степен, в която и прилежащи страни на такива, които имат енергийна граница с Италия, могат да се причислят към него. Целта на БНЕБ ЕАД с присъединението към IBWT е да се улеснят договарянията след това с Гърция и да се форсира процеса по пазарно обединяване “, се споделя в документа от съвещанието.

Проведени са диалози и със Сърбия, само че от правна страна има спънки за пазарно обединяване с оглед обстоятелството, че страната не е член на Европейския съюз и не е използвала европейското законодателство, в частност Регламент 2015/1225(CACM). Следователно не може да се чака развиване в тази тенденция в кратковременен проект.

За пръв път се изнасят и данни за резултатите от присъединяване на български енергийни финансови фючърси на платформа на European Energy Exchange (EEX).

Според данните, от стартирането на търговията с български енергийни фючърси на платформата на EEX AG на дата 03.06.2019 година има подписани три покупко-продажби.

От борсовият съвет осведомят още и за измененията в Правилата за сетълмент, подбудени от желанието на борсовия оператор да ограничи риска от подаване на необезпечени предложения, което обаче е мотив за терзания на участниците в борсовия пазар за усложняване и оскъпяване на търговията на електрическа сила, т.е. в допълнение се натоварват правилните търговски участници. Според БНЕБ обаче няма утежняващи условия, а по-скоро серия дисциплиниращи ограничения.

По думите на Габровски, представени в стенограмата, „ екипът на БНЕБ работи в посока възстановяване на изискванията за присъединяване, като една от насоките, е потреблението на директният дебит при ежедневните разплащания на краткосрочните сегменти. Това ще бъде спомагателна опция за членовете на БНЕБ, която ще се предлага при подписването на съответното съглашение и при съществуване на сметка в обслужващата банка на
борсовия оператор “.

Към момента тази опция е доказана от една банка, само че престоят договаряния и с други банки. Директният дебит ще разреши реализиране на разплащания от страна на комерсиалните участници, без да е належащо потреблението на административен потенциал на съответната компания, като ще се усъвършенства организацията на разплащанията и от страна на борсовия оператор.

Въпросът, който постоянно се повдига от участниците в пазара, обвързван с клирингова къща също е бил и то за следващ път обект на разискване, излиза наяве от документа

По данни на енергийната борса, сред борсовия оператори KELER CCP има подписано Споразумение за планове и конфиденциалност, като все още по поръчки от страна на KELER, Борсовият оператор прави разнообразни информации и дава информация по отношение на пазарен сегмент Централизиран пазар за покупко-продажба на електрическа сила чрез двустранни контракти.

Целта е KELER CCP да изготви вид на пазарен модел, допустим за клиринги сетълмент.

Както излиза наяве още производителите в лицето на АЕЦ „ Козлодуй “, а и на борсовият оператор не са подкрепили с претекст “дискриминиране “, предлагането на търговците на електрическа енергия (АТЕБ) производителите на електрическа енергия от състава на БЕХ да могат да вземат участие на Екран Auctions единствено като основатели на търг.

Позицията на БНЕБ ЕАД по отношение на отправеното предложение е, че Борсовият оператор не желае да дискриминира група участници, посредством своите правила. Предложението би трябвало да бъде отправено към Министерство на енергетиката и по-конкретно към Български Енергиен Холдинг ЕАД, като принципал на въпросните сдружения, се отбелязва в стенограмата.

В нея се разясняват и редица оферти за работата на Централизирания пазар на двустранни контракти, направени от Асоциация свободен енергиен пазар (АСЕП). Както излиза наяве, още преди засиленият интерес за иницииране на търгове през месеците юни и юли, БНЕБ ЕАД е почнала работа по смяна метода за иницииране на търгове.

Промяната планува заявление за търг да може да се подава само онлайн, посредством RMS приложението, което към този миг се употребява от участниците за инспекция на техните налични и блокирани обезпечения на ЦПДД. Целта на смяната е сега на подаване на заявката, системата автоматизирано да прави инспекция дали съответния час за иницииране на търг е ангажиран и дали основателя има нужния финансов предел за неговото осъществяване.

Както стана ясно чака се е и ускорение на процеса по издание на заявките на уеб страницата на енергийната борса.

До края на юли БНЕБ чака да стартират проби с новата функционалност на RMS приложението и скоро по-късно то да проработи. Новият метод на подаване на заявление за търг изисква и смяна на разпоредбите за работа на ЦПДД. Успоредно с тези промени БНЕБ възнамерява и редакция на други текстове от разпоредбите, които не са ясно написани, като образеца с това дали даден час за търг се освобождава, в случай че плануваният за същият час търг бъде анулиран, излиза наяве още от съвещанието на борсовият съвет към БНЕБ.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР