Стартът на дългоочаквания ремонт на една от емблематичните сгради в

...
Стартът на дългоочаквания ремонт на една от емблематичните сгради в
Коментари Харесай

Започва дългоочакваният ремонт на Жълтото училище в Пловдив с над 1,2 млн.лв.

Стартът на дълго чакания ремонт на една от емблематичните здания в Стария град в Пловдив, известна като Жълтото учебно заведение, ще бъде най-накрая даден на 2 ноември (четвъртък), оповестиха от управлението на АМТИИ (Академията по музикално, танцово и изобразително изкуство), в чийто фонд влиза.

Това поставя сполучлив завършек на дългогодишните старания на управлението на висшето образователно заведение взаимно с община Пловдив, регионалния шеф Здравко Димитров, държавното управление и Народното събрание да осъществят ремонта на паметника на културата от първостепенно национално значение.

Според подписания с бургаска фирма-изпълнител контракт дейностите по възобновяване на постройката би трябвало да продължат 190 дни. Ремонтът е финансиран с 1,1 млн. лева, отпуснати по решение на Министерския съвет от 7 декември 2016 година, 100 000 лв. от община Пловдив и средства, събрани от висшето учебно заведение посредством организирането на благотворителни концерти с присъединяване на възпитаниците на АМТИИ като Теодосий Спасов, Васко Василев и други.

„Жълтото училище“ е издигнато през 1868 година с пари, събрани от българската общественост в Пловдив. Преди Освобождението в него са учили патриархът на българската литература Иван Вазов и революционни дейци на Априлското въстание, а в по-късен интервал ученици на учебното заведение са били Александър Теодоров-Балан, Димчо Дебелянов, Константин Стоилов и други

Днес „Жълтото училище“ е част от сградния фонд на АМТИИ и е в окаяно положение, което поставяше под въпрос сигурността и даже живота на студентите и техните преподаватели при провеждането на образователните занятия. Стените на стаите бяха подпрени с жп релси, а по коридорите имаше забрани студентите да се движат на групи.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР