Стартът на 48-то Народно събрание със сигурност ще остане в

...
Стартът на 48-то Народно събрание със сигурност ще остане в
Коментари Харесай

Каква власт имат шефовете на законодателните органи у нас и в чужбина?


Стартът на 48-то Народно заседание сигурно ще остане в историята като прегледен образец за значимостта на поста ръководител на Народното събрание. Три дни лишиха на депутатите да доближат до единодушие кой да бъде първия измежду равни. Три дни, в които партиите издигаха свои кандидатури и преповтаряха качествата на техния фаворит. Но каква в действителност е ролята на ръководителя на Народното събрание и какво е неговото значение в политическата система на страна ни?

Правомощията на ръководителя на Народното събрание са уредени в член 77, глава трета от Конституцията на България. Той открива, управлява и закрива съвещанията на Народното събрание и обезпечава реда при провеждането им. Именно за това през годините се появи, че ръководителят на Народното събрание е като класен началник на всичките 240 народни представители. А Поддържането на реда в пленарната зала от време на време се оказва много трудоемко.

От своя страна народните представители имат право да изразят рецензия към ръководителя поради метода, по който ръководите съвещанието, като това става посредством по този начин наречената процедура по метода на водене.

Партийната принадлежност на ръководителя на Народното събрание постоянно става и мотив за обвинявания в користолюбие, без значение от коя партия е излъчен първия измежду равни.

Важно е да посочим, че българската Конституция планува ръководителят на Народното събрание да бъде предварително освободен от поста. Друг забавен факт за първия измежду равни е, че той има право да гласоподава наедно с всички народни представители, има право на законодателна самодейност и право да взе участие в дебатите по собствен законопроект. В този случай обаче той няма право да ръководи съвещанието. Останалите му отговорности са свързани с административните процеси в Народното събрание и тяхното споразумяване.
Каква е ролята на ръководителя на Народното събрание в някои от огромните западни демокрации?
В една от най-старите парламентарни системи ролята на ръководител на Народното събрание е нагърбена с даже повече пълномощия. Или както там се назовава – представител на Камарата на общините. Той се избира при конституирането на нов парламент след постоянни парламентарни избори. Интересното е, че с цел да се направи номинация, зад кандидатурата трябват да застанат най-малко 12 депутати, минимум три от които не са от партията на избраника. А с цел да бъде определен представител, той би трябвало да получи поддръжка от над 50% от всичките 650 членове на Народното събрание. Функциите на новоизбраният представител несъмнено включват да обезпечава реда при провеждането на съвещанията.

По време на дебатите в пленарна зала представителят е този, който афишира резултатите от гласуванията. За разлика от нас английският парламент си няма табло.

Британската конституция обаче планува по-голяма власт за представителя на Камарата на общините, в сравнение с българският ръководител на Народното събрание има у нас. В британския парламент никой няма право да прекъсва представителя, да му репликира или да приказва, до момента в който той се изрича. Процедури по метода на водене там не съществуват. Говорителят дава и взема думата, когато реши даже когато става въпрос за министър-председателя. В моментът, в който представителят стане от председателския стол, всички депутати и министри са задължени да седнат неотложно и да го изслушат. Освен това представителят на Камарата на общините не може да бъде отхвърлен предварително в случай че самичък не подаде оставка или не почине.

За сметка на това представителят на британския парламент няма някои пълномощия, които българският ръководител на Народното събрание има. Той става безпартиен сега, в който е определен, няма право да взе участие в дебатите и няма право на законодателна самодейност. Той има право на глас само че единствено и само, когато гласовете „ за “ и „ срещу “ даден законопроект са изцяло равни. Тогава той има правото на по този начин наречения „ решителен глас “. Но даже в тези случаи представителят не може да гласоподава както самичък реши. Едно от неписаните правила в английския парламент е, че представителят постоянно би трябвало да гласоподава в интерес на по-задълбочен спор. Тоест в случай че приемането на законопроект зависи от неговия глас, той гласоподава „ срещу “ и го връща за наново разглеждане, тъй като няма право да основава болшинства в Народното събрание.

Бащите-основатели на американската страна са планували в конституцията малко по-различна роля на представителя на Камарата на представителите, в сравнение с английския му еквивалент.

Председателят на долната камара на Конгреса се избира на всеки две години, когато има избори за парламент. Всяка партия избира собствен претендент за представител и нормално печели тази, която има болшинство в Конгреса.
Американският конгрес е формиран от Камарата на представителите и Сената. Камарата има 435 депутатски места. Конгресмените се избират мажоритарно и съставляват американските жители. Сенаторите са по-малко – общо са 100 на брой, като всеки щат има право на двама сенатори. Двете камери на Конгреса имат своите разлики откъм пълномощия, само че е доста значимо по какъв начин си сътрудничат.
Лиса Маскаръл, парламентарен кореспондент на AP

За разлика от представителя на Камарата на общините, американският му сътрудник няма обвързване да бъде безпартиен или неутрален. Представителите в долната камара даже не са задължени да изберат за ръководител член на Конгреса. Говорителят на Камарата на представителите има цялостното право да поддържа законопроектите на излъчилата го партия и да се пробва да подкопае тези на опозицията. Причината е, че представителят е и де факто водач на парламентарната група, която го е излъчила.

Говорителят на камарата на общините има и цялостното право да саботира законопроектите на изпълнителната власт, в случай че се окаже по този начин, че президентът и ръководителя на долната камара са от разнообразни партии. Той има право и на „ решителен глас “, когато зависи от него дали даден законопроект ще бъде признат или не. За разлика от английската процедура обаче нищо не задължава представителя на Камарата на представителите да не гласоподава в интерес на своята партия. Говорителят може да бъде свален предварително от поста, в случай че партията му загуби болшинството в Конгреса, сходно на ръководителя на Народното събрание.
Тежко реализиран консенсус
Председателят на Народното събрание е основна властова фигура във всяка една парламентарна система и постоянно неговите дейности могат да бъдат решаващи. Именно по тази причина ползата към поста и паниката, провокирана от тежкия избор в българския парламент не са изненада.

Печеленето на един от трите най-важни поста в страната е въпрос на авторитет в непрекъснатата битка за превъзходство сред партиите. Въпреки това първите три дни на 48-то Народно заседание ни потвърдиха, че разбирателството и консенсусът са по-важни от политическите дивиденти.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР