Стартъпът за електромобили Fisker се поддаде на финансовия натиск и

...
Стартъпът за електромобили Fisker се поддаде на финансовия натиск и
Коментари Харесай

Стартъп за електромобили фалира

Стартъпът за електрически автомобили Fisker се поддаде на финансовия напън и подаде молба за отбрана от банкрут по глава 11. Компанията, която изпитваше усложнения в продължение на месеци, уточни предизвикателната пазарна среда и проблемите с паричните потоци като съществени аргументи за своя банкрут.

Финансовото положение на Fisker беше несигурно. Въпреки че разполагаше с активи на стойност сред 500 млн. и 1 милиарда $, компанията имаше и отговорности, вариращи от 100 млн. до 500 млн. $. Съдебните документи разкриват, че те имат сред 200 и 999 кредитори.

" Сблъскахме се със обилни пазарни насрещни ветрове, сходно на други компании за електрически транспортни средства ", обявиха от Fisker. " След като проучихме всички благоприятни условия, взехме решение, че продажбата на активите ни по глава 11 е най-хубавият път напред ".

Само преди няколко месеца, през февруари 2024 година, Fisker предизвести за евентуално привършване на паричните средства в границите на една година. Ситуацията обаче се заплете доста по-бързо, което докара до банкрут в границите на четири месеца. Въпреки огромните разноски за интервенции и вложения (904,9 млн. $ през 2023 г.), Fisker съумя да достави единствено скромните 4929 автомобила през предходната година. В средата на март 2024 година беше спряно и производството на техния електрически SUV Ocean в завода на Magna Steyr в Австрия.

Това бележи печален край за Fisker - компания, която в миналото беше обещаваща в конкуренцията за електрически транспортни средства. Тяхната битка акцентира провокациите, с които се сблъскват започващите предприятия за електрически транспортни средства, до момента в който се ориентират в конкурентната среда и се стремят към финансова непоклатимост.

 

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР