Старт на регистрацията за изборите на 2 октомври. Нито една

...
Старт на регистрацията за изборите на 2 октомври. Нито една
Коментари Харесай

Нито една партия или коалиция не подаде документи в първия ден за регистрация в ЦИК

Старт на регистрацията за изборите на 2 октомври. Нито една партия или коалиция обаче не подаде документи в първия ден за това в ЦИК.

На последните предварителни избори се записаха 22 партии и 7 обединения. Колко ще са този път ще стане ясно чак в 17 часа на 17 август, когато публично изтича срокът за подаване на документите.

Днес в ЦИК не се появиха представители на нито една партия или коалиция. До края на месеца се чака да бъде изтеглен и жребият за това под кои номера ще се явят партиите и обединенията на изборите, а акцията стартира на 2 септември, осведоми Нова тв.

От ЦИК не са сюрпризирани от неналичието на искащи да се записват още в първия вероятен ден, само че поучават да не се отсрочва прекомерно. " Обичайно в последните дни се получава малко по-голямо скупчване. Препоръчвам документите да се подадат в точния момент, защото подписките, които са с автограф на гласоподаватели, минават инспекция и да не се губи време ", съобщи ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова.

Срокът за инспекция на имената в описите е до 20-ти август.  " Ако се случи по този начин, че подписите да не дават отговор на нужния брой по Изборен кодекс, да се стига до изтриване на регистрация ", посочи Нейкова.

Не партиите, а жителите би трябвало да са подготвени за изборите, считат от Обществения съвет към ЦИК. От там приканиха разяснителната акция с машините за вота да стартира по-рано.

" На последните избори в някои области машините не напуснаха складовете. Задължително би трябвало да има графици и оповестени авансово места, с цел да може тези по-нерешителни хора да имат комфорта да се срещнат с машината ", сподели Румяна Дечева.

От компанията снабдител на машините чакат достъп до склада, с цел да съумеят до края на месеца да поправят грешките в дефектните устройства.

" Те са най-често в принтерите, където имаме механична част. Най-вероятно ще бъдат заменени задачите им принтери, тъй че да бъдат надеждни за 2-ри октомври. Става въпрос за няколкостотин машини ", уточни изп. шеф на " Сиела Норма " Веселин Тодоров.

Очаква се и социална поръчка, с която да се ангажират хората, отговарящи за машините в дните към и по време на вота.

" Трябваше да стартира от дълго време. Говорим за 3 хиляди индивида, които би трябвало да наемеш в границите на две седмици за интервал от 3 дни ", сподели още Тодоров.

За вота на 2-ри октомври машините ще останат под защита в същия частен склад, в който са от момента на идването си в България, обявиха от ЦИК. След това обаче ще се търси държавен парцел.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР