Старши треньорът на ЦСКА-София Стамен Белчев бе гост в предаването

...
Старши треньорът на ЦСКА-София Стамен Белчев бе гост в предаването
Коментари Харесай

Стамен Белчев: Целта ни е дубъл, това не са празни обещания

Старши треньорът на ЦСКА-София Стамен Белчев бе посетител в предаването " Домът на футбола ". Наставникът още веднъж акцентира, че " алените " ще се целят в дубъл през тази година, надявайки се да завоюват купата и Купата на България.

- Г-н Белчев, да стартираме с Вашата оценка за това, което се случи в Испания, за количеството работа в Испания...
- Още като се прибрахме, споделих пред вашите сътрудници, че на 95 % от плануваното го свършихме. Доволен съм от работата на всички футболисти. Доволен съм от контролите като качество, имам поради като тимове, против които играхме, а също и като игра в по-голямата част от тях. Да, има още какво да се желае, само че в един предварителен стадий не са толкоз значими резултатите. Футболистите ни играха в множеството мачове след отмалялост. Не се съобразявахме изобщо, че имаме и контролни мачове, нито пък се съобразявахме с играта на съперника. Следвахме си програмата и това, което имахме като цел, тъй че не би трябвало вършим кой знае какви заключения от тези контроли.

- Как се усещат футболистите? През множеството дни в Испания упражняваха по два пъти, тук ги чака съвсем същото преди началото на сезона.
- Те знаят, ние сме си говорили - в този момент е моментът за по-големи натоварвания и да се подготвим за тежките мачове, които предстоят. Знаете, напролет ще бъде доста сбит цикълът и играчите би трябвало да са подготвени.

- Доколко ЦСКА е подготвен за старта на сезона в Първа лига напролет?
- Аз мисля, че сме подготвени като се изключи едни дребни елементи, които би трябвало да отстраним в средата на терена. Като цяло имаме на всички места да почистваме неща - и в отбрана, и в средата, и в офанзива. Смятам, че множеството неща, които ги има за изчистване, са в офанзива. Смятам, че тимът ни е квалифициран на 90 % и е подготвен за старта.

- Не загубихте в нито една от контролите. Ясно е, че ще кажете, че резултатите от тях нямат значение. Обаче когато не допуснеш гол против Динамо (Киев) и Спартак (Москва), когато вкараш 8 гола на Дзянсу Сунин, допускам даже и като резултати сте удовлетворен от това, което се получи в Испания.
- Да, в действителност е по този начин, въпреки че отново дублирам, че резултатите не са значими. Когато не допуснеш гол, е добре за самочувствието на футболистите, за клуба като имидж. Не би трябвало да се заблуждаваме, би трябвало да сме крепко стъпили на земята. Мачовете от Испания и тези, които предстоят, ще бъдат напълно разнообразни. Тук в шампионата в 70-80 % от времето ние ще играем надълбоко в полето на съперника. Опонентът ще бъде затворен през личната врата, както беше през първия полусезон в по-голямата част от мачовете. Трябва да се настройваме по различен метод за шампионата.

- Четири " сухи " мрежи в контролите в Испания. Това приказва ли за усъвършенстване в играта на ЦСКА в отбрана?
- Това приказва добре за играта на целия тим в защита, а освен на бранителите, тъй като желая нашата отбрана да стартира от нападателите и да приключва с вратаря. Както желаеме подготовката на офанзивата да стартира откъм гърба. Да, в по-голяма част от мачовете съм удовлетворен, въпреки че има какво да се желае.

- Говорихме с Вас за това по време на лагера в Испания, само че след края му минаха няколко дни. Имаше моменти, когато при изнасянето на топката се допускаха грешки, а тези грешки водеха непосредствено до доста съществени рискове пред вратата на ЦСКА. Предполагам, това е едно от нещата, които ще желаете да изчистите, пък няма доста време. Има ли нещо сходно и от какво е предизвикано това? Дали не е от огромното предпочитание да се изнася " на крайник " топката, а не да се праща надалеч в половината на съперника, с цел да бъде по-далеч от Вашата врата?
- По принцип желая тимът да работи повече на постепенна офанзива. Когато играем в България, няма да имаме доста огромни пространства за работа. Когато има пространства, тимът е квалифициран за този метод на игра. Когато ги няма, всяка една неточност при изнасянето на топката, когато тимът стои необятно и е отворен, е проблем за нашата отбрана. Зад гърба ни има пространство и съперникът ще има преимущество. Трябва да се опитаме да бъдем оптимално прецизни и да опитаме да понижим до най-малко грешките, които се получават в тази зона.

- Като продължение на тематиката: и против Динамо, и против Спартак, нагледно казано, " давахте " топката на противника и опитвахте да контраатакувате. Вие самичък говорите за това, че в Първа лига множеството тимове ще бъдат затворени и ЦСКА ще е отборът, който ще държи повече топката. Имаше ли на лагера в Испания задоволително време, в случай че щете и като противници в контролите, против които да изпробвате сходна игра? Доволни ли сте от двата мача с китайците?
- В Испания и четирите тима, против които играхме... Двата съветски гранда в действителност няма потребност да ги разясня, а китайците са едни от техните може би доста положителни тимове. На моменти имахме опция да изпробваме това, на моменти - не. Надявам се до началото на шампионата да имаме опция да работим върху владението на топката, да използваме фланговете, да имаме търпението и експанзията в средата на терена.

- Кажете в този момент за новите попълнения. Предполагам, сте удовлетворен, че още от първия ден след зимната пауза се събрахте. Вече бяхте наясно кои са новите играчи и имахте опция да работите с тях. Това е нещо доста значимо. Така ли е?
- Това е едно доста огромно преимущество - от първия ден новите да са с нас. Така физически ще се приготвят добре, а тактически ще ги срещнем с метода, по който желаеме тимът да играем. Така по постовете може да се получи един добър синхрон. Всички сме удовлетворени, че те са с нас през цялото време. А като цяло съм удовлетворен от всички. Да, постоянно има какво още да се желае, само че мисля, че с времето схващат в какъв клуб са, какви са задачите. Всеки от тях се старае. Да, при някои се получава по-бързо, при други - по-бавно, само че като цяло съм удовлетворен.

- Една сериозна липса е изходящият трансфер на Антон Недялков в Съединени американски щати. Жеферсон незабавно бе притеглен, с цел да го размени. Свиква ли към този момент с новите си съотборници, с ролята си? Може ли да бъде пълновръстен заместител, с цел да няма проблеми ЦСКА по левия фланг на защитата си? Знаем какъв брой значим беше за Вас Антон Недялков, Вие го ценяхте доста.
- Антон беше, съгласно мен, най-хубавият краен бранител в България, без да недооценявам някой от другите футболисти. Това е моето персонално мнение, не имам предвид никого съответно. Мисля, че Жеферсон ще се оправя добре. Смятам, че в негово лице намерихме заслужен заместител на Антон Недялков. Мисля, че той е човек, който ще оправдае доверието, а почитателите на ЦСКА ще останат удовлетворени.

- Каранга закъсня за началото на подготовката. Намирате ли връзка сред това и пропуските, които направи в Испания? От друга страна, какъв брой значимо беше той да остане в ЦСКА, с цел да има тимът реализатора, който може да вкара головете по пътя към шампионската купа?
- Няма да приказвам какъв брой значимо беше Каранга да остане в тима. Един доста добър футболист освен за нашия тим, само че и за шампионата у нас. При него това, че закъсня - опитваме да наваксаме. Той не беше и чак толкоз изостанал в подготовката. Въпреки закъснението, той бе упражнявал в Бразилия. Подготвен е ненапълно, само че е напълно друго в игрова конюнктура. При всеки комфортен миг оставаше да тренира в допълнение. Колкото до пропуските - дали са от това или не, не знам, само че той вкара и голове. Няма по какъв начин да стане да е на 100 % във всеки мач. Аз съм удовлетворен от старанието, което виждам освен у него, а и у всички останали. Няма какво повече да разясня.

- Кажете за новата позиция на Тиаго. Във всяка от контролите той започваше вътре в центъра на халфовата линия, малко по-дефанзивна роля за него. Как Ви се стори и ще продължите ли да го употребявате по този метод, а Роланд Алберг да остане изтеглен по-напред?
- Всичко зависи от моментното положение на двамата. Не знам дали знаете, само че Тиаго, преди да го използваме като играещ зад тила на нападателя, той е играл като характерен вътрешен халф. Тази позиция не му е нова. За да използваме двамата, би трябвало Родригес да играе малко по-назад. Всичко зависи от моментната им форма. Ако е това, което аз желая и ме устройва - ще преценям.

- Да се ориентираме към финала. Понеже не остава доста време към този момент, наясно ли сте в първи дуел против Верея (Стара Загора) по какъв начин ще наподобява ЦСКА? Говорим като избор на стартови 11, като държание на терена.
- В общи линии за мене съм си наясно. Всеки един от футболистите има място в тима, стига да покаже добър темп в тренировките, да покаже неизменност, което е най-големият проблем при нас. Не приказвам за обособените футболисти, а за целия тим. Трябва да покажем неизменност. Ако го създадем, мисля, че няма да имаме проблеми със спечелването на купата и Купата.

- И тъй като знам, че няма да желаете да коментирате главния противник за купата Лудогорец... разликата посред ви е единствено точка. Феновете на ЦСКА ще желаят да чуят от Вас какви са възможностите отборът да се оправи с Лудогорец на фона, че победихте разградчани два пъти през есента.
- Феновете би трябвало да бъдат сигурни в едно: аз, както и до момента, не съм човек, който дава празни обещания. Обещавам, че ще работим и ще създадем всичко допустимо да спечелим купата. Пак споделям - най-важното е да имаме добър синхрон в тима, добър колектив и се надявам май месец да честваме.

Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР