Старши треньорът на Берое Любо Минчев не пропусна да отбележи

...
Старши треньорът на Берое Любо Минчев не пропусна да отбележи
Коментари Харесай

Любо Минчев: Резултатът от работата ни през сезона е добър

Старши треньорът на Берое Любо Минчев не пропусна да означи и миговете на отчаяние през миналите 10 месеца. В прям диалог пред клубния уебсайт Минчев подвигна завесата към малко известни обстоятелства, свързани с компликациите и перипетите, които играчи, треньори и ръководители са преодолели, с цел да стигнат до тук.

Г-н Минчев, с вас разговаряхме малко преди началото на към този момент отминалия сезон. Тогава заявихте, че резултатите в акция 2017/2018г. дават сериозна опция за надграждане. В този смисъл, каква е вашата оценка за резултатите на Берое през отминалите 10 месеца?

Преди всичко ще кажа, че резултатът от работата ни е добър. Казвам това поради обстоятелството, че постигнахме най-хубавото класиране за Берое в цялата му история в границите на постоянния сезон. Това бе шампионатът, в който тимът инкасира минимум загуби. От друга страна, с цел да сме почтени, не мога да спестя разочарованието си от някои епизоди през тези 10 месеца. Загубихме полуфиналната серия с Балкан, не успяхме да спечелим и в другите две съревнования, само че най-голямо неодобрение буди у мен фактът, че не успяхме да станем по-добър тим от това, което бяхме преди Нова година. Тогава се наложи да създадем няколко промени. Самите ние бяхме притиснати от времето в избора на заместител на Далин Бачински, защото се задаваше край за Купата на България. От тази позиция не мога да кажа, че съм задоволен. Като цяло за мен резултатът от работата ни през сезона е позитивен. Спечелихме бронзовите медали. Винаги обаче може да се желае и повече. В последните години неизбежно се целим в оптималното, само че считам, че поради опциите ни това е действителният резултат.

Споменахте измененията, които се случиха декември и януари месец...

Те не бяха резултат от нашето лично предпочитание, колкото на здравословни проблеми. Бачински нямаше по какъв начин да ни помогне след откритата травма. Проблеми имаше и при Адонис. Затова споделям, че събитията ни принудиха да действаме.

Г-н Минчев, имаше един доста дълъг интервал през есента и зимата, в който Берое нижеше победа след победа. Това показване на тима сътвори огромни упования в хода на сезона. Натежаха ли те на вас и на момчетата?

Когато победихме Левски Лукойл в средата на януари ние бяхме със здравословни проблеми при редица играчи. Успехът обаче бе изстрадан, незабравим и доста прочувствен. Всички чакахме, че след направените промени отборът ни ще стане още по-добър и ще излезе от обстановката, основала се вследствие на разнообразни травми. За голямо страдание нещата не се развиха по този начин. Опитахме се в тези дни да създадем всичко най-хубаво.

В този интервал пристигна финалът с Левски Лукойл и мъчителната загуба за Купата на България

Няма тим, който постоянно да печели. Да, мъчителна загуба, само че въпреки че не играхме по най-хубавия метод, никога представянето ни не беше разочароващо. Проявихме темперамент и от 20 точки закъснение съумяхме даже да поведем. Не успяхме обаче да спечелим и да зарадваме нашите почитатели, а и самите себе си. Ние също искахме този триумф. Имахме сложна обстановка, при която трябваше доста скоростно да намерим заместител на Далин Бачински, с цел да сме конкурентни на Левски Лукойл в подкошието. Имаше играчи, с които бяхме подписали контракти, бяха им купени билети, само че те не пристигнаха. Това са детайлности от кухнята на тима, които едвам след сезона бих могъл да споделя.

Ще ви върна още веднъж на диалога ни в края на септември. Тогава си пожелахте играчите да са здрави и да имате малко повече състезателен късмет. Като че ли това не съумя да се случи?

Определено не мога да кажа, че шансът бе с нас. Имахме много проблеми през сезона. Беше доста тежко в един миг, в който имахме доста мачове, а малко здрави играчи. Тогава допуснахме и някои непредвидени загуби, имам предвид тези с Ямбол и Черно море. Изиграхме 5 мача за 11 дни в този ултра сбит цикъл. Както допуснахме тези малко предстоящи провали, по този начин пък в този интервал съумявахме да се активизираме пределно и печелим против мощните тимове.

Кой е най-хубавият дуел на Берое през отминалия сезон?

Изиграхме доста срещи и си признавам, че не мога да отлича една или друга победа. Имахме обаче в действителност страхотни моменти. Имаше и разочарования. Това е обикновено в игра като баскетбола.

Колективът или капацитетът на обособени играчи бе водещата мощ за позитивните резултати през сезона?

Бих споделил, че смесицата от двете е в основата на позитивното ни показване. В един тим, в случай че няма нужните положителни взаимоотношения, се основават проблеми. В разговора сред играчи и треньори не е имало никакви съществени проблеми. Това е едно от нещата през сезона, с помощта на което ние стояхме добре и побеждавахме.

Берое надви цели три пъти в границите на постоянния сезон над първенеца Балкан. Бихте ли разменил, който и да е от тези триумфи за победа в решителния 5-ти мач? Имаше ли място за Берое във финала?

Ние изиграхме 3 дуела с Балкан през постоянния сезон и мога да кажа, че единствено в един от случаите бяхме изрично по-добри от тях. В останалите две срещи бяхме равностойни и мачовете се решаваха в последните минути. Аз бях извънредно удовлетворен от трите триумфа в постоянния сезон, само че в този момент като се замисля, може би нямаше да е неприятно да се опарим в някой от тези дуели, с цел да влезем по-концентрирани в първата плейофна среща против отбора на Ботевград.

Първата загуба като хазаин ли натежа за изхода от серията?

Не, несъмнено не беше това ключът. Всеки един от тези дуели беше извънредно значим.

Г-н Минчев, до тук си говорихме за тима и развиването на сезона в игрови и учредителен проект. Не може обаче да пропуснем една извънредно значима част от БК Берое. Това точно са почитателите на тима. Не бяха един и два мачовете, при които спортна зала " Стара Загора " се оказа тясна за почитателите на баскетболния знак на Стара Загора. Едно благопожелание към тях

Аз съм извънредно щастлив, когато видя, че залата е цялостна и старозагорската общност демонстрира интерес към този спорт и в частност към Берое. Радостта на почитателите е зареждаща. Да, не всякога съумяваме да ги зарадваме, само че считам, че в множеството случаи съумявахме. Винаги има позитивни моменти и такива, осъществяване с негативизъм. Надявам се, че и в двата случая публиката ще поддържа своите играчи. В победа и загуба Берое има потребност от своята вярна аудитория. Изключително съм им признателен за поддръжката и то освен в Стара Загора. Фактът, че има група от хора, която живее с проблемите, триумфите и загубите на отбора, е радващ за самия тим и ни вдъхва мощ, страст и убеденост.
 Берое победи Рилски състезател и сграбчи бронза в НБЛ
Берое победи Рилски състезател и сграбчи бронза в НБЛ

Старозагорци вкараха 15 тройки в решителния мач
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР