Старото клише, че жените говорят повече от мъжете, е вярно,

...
Старото клише, че жените говорят повече от мъжете, е вярно,
Коментари Харесай

Изследване отговори на често задаван въпрос: Защо жените говорят повече от мъжете?

Старото факсимиле, че дамите приказват повече от мъжете, е правилно, сподели проучване, написа obekti.bg.

Американски психолози и невролози от Университета на Мериленд откриха, че това се дължи на специфичен „ протеин на езика “, наименуван Foxp2, който се намира в мозъка. Оказва се, че той се среща в по-големи количества при дамите, в сравнение с при мъжете. Любопитен факт – мъжките плъхове имат повече Foxp2, в сравнение с женските.

Наскоро друго проучване откри, че дамите изговарят по 20 000 думи дневно, до момента в който мъжете – единствено по 13 000.

„ Нашите открития подсказват, че половите разлики в мозъка и държанието са по-големи, в сравнение с се смяташе до момента “, споделя проф. Маргарет Макарти, ръководителка на изследването.

Учените решили да дефинират какво кара мъжките плъхове да издават повече звуци от женските. За тази цел те отделили гризачи на 4 дни от тяхната майка и в границите на пет минути преброили броя на техните писъци в „ ултразвуковия набор “ – честоти, които хората не могат да чуят.

Оказало се, че мъжките плъхове плачели доста повече от женските и надлежно имали два пъти повече протеин Foxp2. Впоследствие учените понижили количеството на протеина в мъжките плъхове и го нараснали при женските. Резултатът бил неотложен – женските почнали да писукат повече, а мъжките по-малко.

Накрая учените взели проби от 10 деца на възраст сред 3 и 5-годишна възраст и открили, че девойките имат 30 % повече протеин Foxp2 от момчетата. Така че идващият път, когато някой ви назова бърборана, разполагате с научни обстоятелства, които ще ви оправдаят!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР