Старобългарските традиции и обреди са безкрайно различни, интересни и вдъхновяващи.

...
Старобългарските традиции и обреди са безкрайно различни, интересни и вдъхновяващи.
Коментари Харесай

Древни народни обичаи за здраве

Старобългарските обичаи и обреди са безпределно разнообразни, забавни и вдъхновяващи. И въпреки към днешна да ни наподобяват някак магични, а някои напряко граничещи с вещерството, нашите прабаби са разчитали на тях, с цел да измолят от Вселената здраве, шанс и благополучие. Ето кои са най-популярните ритуали, които са се запазили през вековете.
1. Мълчана вода
Според традицията мълчаната вода се налива от три сладки извора, от чисто момиче или млада младоженка, облечена в сватбени облекла, през нощта преди зори, и се носи при цялостно безмълвие до мястото, където ще се употребява. На Гергьовден с мълчана вода се замесват обредните хлябове, приготвени от най-едрата пшеница, от мая, забъркан с билки и три пъти пресято брашно.
Мълчана вода се употребява за отбрана срещу уроки, черна магия и всевъзможен тип зло, като семена и стръкчета от лечебни билки се накисват в среднощ в чаша топла мълчана вода. Тихо се назовава проклинание за филтриране, за мощ, за здраве и благополучие. Мълчана вода е част и от независими ритуали за привличане на любовта в живота.
Странни обичаи, които съблюдават родителите по света
2. Заричане
Обикновено към „ зàрек ” или „ вричане ” нашите прабаби се пристъпвали откакто са изчерпани опциите на националната медицина. Особено сполучлив бил зарекът при лечение на нервни и душевни заболявания. Според националната религия, тези беди се предизвикват от „ неприятни духове ”. Познати са разнообразни отвари, за които се употребяват лековити и магьоснически треви и растения. С някои от тях поливат или напряко къпят болния, до момента в който други са предопределени за пиянство.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР