Старо правило гласи, че инвеститорите е добре да диверсифицират своите

...
Старо правило гласи, че инвеститорите е добре да диверсифицират своите
Коментари Харесай

Прераждане за портфейла 60/40 през 2023 година

Старо предписание гласи, че вложителите е добре да диверсифицират своите портфейли в съответствие 60 на 40. Тоест 60% от средствата си да влагат в акции, а останалите 40% в облигации. За страдание, изминаващата си към този момент 2022 година потвърди, че това не постоянно би избавило вложителите от съществени загуби. Но въпреки всичко... Възможно ли е тази тактика на систематизиране на активите да стартира да работи още веднъж добре през идната година?

Традиционният портфейл, в това съответствие - дълготраен капиталов дирек - имаше доста разочароваща година, защото и двата класа активи спаднаха по едно и също време.

Обвинявайте Федералния запас, войната и фискалната претрупаност, колкото желаете. Но огромни проблеми се криеха в доста необятно следвани портфейлни тактики доста преди тези закани да се наложат, написа Bloomberg.

Това е резултатът от ново проучване, което употребява модел за оценка, получен от доходността, с цел да покаже, че известното систематизиране 60/40 е достигнало най-скъпото си равнище от съвсем пет десетилетия по време на ралито на Covid-19. Ситуацията се обърна през 2022 година, която по някои избрания в този момент е най-лошата година за комбинацията от облигации и акции.

Данните са увещание за преимуществото на оценката при установяване на възвръщаемостта. Това може също по този начин да мине като добра вест за капиталовата промишленост, предполагайки, че логиката, а не нестабилните пазари са причина за настоящата кланица. Leuthold Group споделя, че ударите са били толкоз брутални, че оценката е склонна още веднъж да се трансформира в попътен вятър за дизайн на портфолио, който мнозина наподобяват подготвени да оставят починали.

" Тази година не беше нищо друго с изключение на злополука, планувана от коментатори, които осъзнаха, че е нелепост да се хеджира един надценен актив с различен надценен актив и да се чака приемлив резултат ", сподели Скот Опсал, шеф на проучванията на Leuthold. " От друга страна, тазгодишното изхвърляне на акции и облигации доста усъвършенства предстоящата възвръщаемост на двата класа активи и 60/40 може да е подготвен да възкръсне от пепелта. "

Перспективите за 60/40, изключително от страна на облигациите, не са били толкоз положителни отдавна ", споделя Анди Капирин, съглавен капиталов шеф на RegentAtlantic, финансов консултант със седалище в Мористаун, Ню Джърси. Той цитира като образец корпоративни облигации с капиталов клас, които носят рентабилност от 5% до 6%.

До 15 ноември комбинацията от S&P 500 и Bloomberg US Aggregate Bond Index се намали с към 15%, в това число дивидентите и лихвените заплащания.

Често се случва, когато акциите се повишават, облигациите да падат и назад, осигурявайки решаваща диверсификация и баласт. Но 2022 година не беше елементарна година.

" Когато имате променлива инфлация и променливи лихвени проценти, вие също имате променливи пазари на акции, нормално свързани с ниска възвръщаемост на капитала ", споделя Крис Брайтман, основен изпълнителен шеф и основен капиталов шеф на Asset Manager Research Affiliates.

В резултат на това, тази година облигациите и акциите са имали мощна корелация - противоположното на това, което вложителите нормално чакат.

" Много хора бяха толкоз разочаровани от облигациите тази година, тъй като те не опазиха портфейла при спад на пазара на акции, само че, несъмнено, това беше тъй като инфлацията нарастваше ", споделя Дейвид Кели, основен световен пълководец в J.P. Morgan Asset Management.

Краткосрочните лихвени проценти също се покачиха внезапно като част от битката на Федералния запас за ограничение на инфлацията - последно на 2 ноември, когато подвигна лихвения % на федералните фондове със 75 базисни пункта, или 0,75 процентни пункта.

Повишаването на доходността оказва напън върху цените на облигациите

За някои вложители портфолиото 60/40 е светиня, която към този момент няма смисъл. " Акциите ще се показват зле и облигациите ще се показват зле ", споделя Зак Елисън, ръководещ общоприет сътрудник на Applied Real Intelligence, който отпуска заеми на започващи компании. " И по-лошото от позиция на 60/40 е, че акциите и облигациите са мощно свързани. И двата класа активи се справяха еднообразно зле. "

Но портфолиото 60/40, колкото и да е провокирано, няма да изчезне тъкмо в този момент. Възможно е даже вложителите с закрепен приход да намерят добра подплата, изключително в случай че Федералният запас забави повишението на лихвите през първата половина на идната година и лихвите се стабилизират или даже стартират да се намаляват, даже умерено.

Моделът 60/40 има дълга история и е " отправната точка за разискване на стратегическото систематизиране в света на $ ", означи Ян Лойс, ръководещ шеф и старши консултант в J.P. Morgan, в изследователска записка по-рано тази година. Има остаряло предписание, че естественото систематизиране на капитала би трябвало да бъде 100 минус възрастта на вложителя. Така че, за 40-годишен човек в средата на кариерата, 60% дялово систематизиране би било " напълно обикновено за междинния вложител ", прибавя той.

Моделът 60/40 проработи с времето, като оставим настрани тазгодишното неприятно показване

Портфолио, състоящо се от 60% американски акции и 40% американски облигации, имаше годишна възвръщаемост от 8,8% от 1 януари 1926 година до 31 декември предходната година, съгласно Vanguard.

Роджър Алиага-Диас, основен икономист на Vanguard, Северна и Южна Америка и началник на построяването на портфолио, назовава 60/40 " здрав бенчмарк за капиталова тактика, предопределена да преследва сдържан напредък " и прибавя, че " говоренето за неговата гибел в последна сметка е похищение на вниманието от бизнес за сполучливо вложение в дълготраен проект. "

За вложителите е значимо да останат на курса, прибавя той.

" Това може да не е подобаващият миг за евакуиране от 60/40, защото считаме, че вероятностите се усъвършенстват ", споделя Алиага-Диас.

Последната прогноза на J.P. Morgan Asset Management за модела 60/40 е 7,2% годишна обща възвръщаемост през идващите 10 до 15 години. Това е нарастване от прогнозата за 4,3% предходната година, частично с помощта на по-ниските оценки на акциите и облигациите.

" Облигациите се завърнаха, 60/40 се завърна и в целия набор от закрепен приход към този момент можете да получите прилична възвръщаемост и порядъчен приход ", споделя Кели, който счита, че инфлацията най-сетне стартира да понижава. " Ако инфлацията в този момент е равна или спада, тогава облигациите ще възобновят обичайна си роля за диверсификация " в портфейла.

" Никога не съм мислил за 60/40 [портфолио] като капиталово предложение ", споделя Хауърд Маркс, съпредседател на Oaktree Capital Management и създател на няколко книги за финансовите пазари. " Използвах го единствено като пример. "

Алиага-Диас от Vanguard назовава 60/40 " тип стенограма за стратегическото систематизиране на активите на вложителя, без значение от целевия микс ".

Но даже в случай че инфлацията продължи да понижава, може да отнеме доста време, с цел да се върне до равнището от 2%, към което се стреми Фед. Това може да затрудни цените на облигациите да получат огромно сцепление в близко бъдеще.

" Рискът е нараснал и евентуално ще остане нараснал за известно време ", споделя Брайтман от Research Affiliates, цитирайки инфлацията.

Все отново доходността на облигациите през днешния ден е доста по-висока, в сравнение с беше преди година, защото цените се намалиха. Доходността по 10-годишните държавни облигации на Съединени американски щати неотдавна беше 3,78%, което е внезапно нарастване от 1,51% в края на предходната година.

" По-високата рентабилност и по-ниските цени в действителност са добра вест за вложителите ", споделя Брайтман, макар че това е резултат от " по-висока волатилност и по-рискови капиталови пазари ".

Но вероятностите за вложителите в облигации в този момент са по-добри, в сравнение с при започване на 2022 година " Ако възнамерявате да влагате повече пари във закрепен приход като вложител, бихте предпочели да имате по-висока рентабилност, в сравнение с по-ниска рентабилност ", прибавя той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР