Старият град на Пловдив днес е естествен притегателен център както

...
Старият град на Пловдив днес е естествен притегателен център както
Коментари Харесай

Изложба разказва за спасяването на Стария Пловдив

Старият град на Пловдив през днешния ден е натурален привлекателен център както за локалните, по този начин и за туристите. За да бъде подобен обаче, две генерации българи са работили за възкресяването и запазването му за бъдещите генерации. За историята на резервата споделя изложбата с мото " Възкресението на Стария град. Началото. ". 

Изложбата споделя за борбата за спасяването на Стария град - от смяната на публичните настройки, раждането на концепцията, неуверените първи стъпки и реализирането на фантазията.

През 30-те години на ХХ век Пловдив е парещ, прашен и замърсен, без канализация, с нестабилно водоснабдяване. С модернизацията се заема кметът правист Божидар Здравков. Той е управленецът, при който стартира възраждането на Стария град.

Малцина знаят за приноса на брачната половинка на кмета Божидар Здравков - Щиляна Кутева, за реставрацията на резервата " Старинен Пловдив. През 1956 година регионът на Трихълмието е разгласен за архитектурно-музеен резерват, а през 1979 г. получава златен европейски орден за запазване на паметниците от предишното. Спогодба сред България и ЮНЕСКО, подписана през 2004 г., дефинира статута на резервата " Старинен Пловдив " като част от спомагателния лист на обектите на световното културно и естествено наследство на ЮНЕСКО, написа ПОТВ.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР