Старият доказан начин за заобикаляне на ограниченията и забранитеВ условията

...
Старият доказан начин за заобикаляне на ограниченията и забранитеВ условията
Коментари Харесай

Най-накрая Русия си спомни за валутния клиринг

Старият потвърден метод за заобикаляне на рестриктивните мерки и възбраните

В изискванията на санкционната война Русия търси способи да заобиколи възбраните, открити от груповия Запад във връзка с плановете за външнотърговски и други външноикономически покупко-продажби. Както и способи за понижаване на рисковете от вероятно заледяване или конфискация на валутни средства, свързани с интернационалните сетълменти. За какви стъпки приказват Русия и нейните търговски сътрудници?

Първо, замяната на щатския $ и други токсични валути в интернационалните разплащания с национални валути и/или другарски валути.

Второ, осъществяването на сетълмент транзакции, заобикаляйки системата SWIFT, която е под контрола на Съединените щати (санкции са въведени против редица съветски банки, които не разрешават провеждането на интервенциите си посредством системата SWIFT; когато и да е такива наказания могат да бъдат въведени против тези съветски банки, които към момента употребяват системата).

Ще загатна някои значими вести, свързани с първото направление. Информационната организация Ройтерс заяви през август, че транзакции за минимум 742 хиляди тона съветски въглища са били осъществени от индийци през юни тази година във валути, разнообразни от щатския $. По оценки на организацията това възлиза на 44% от общия размер от 1,7 млн. тона този тип суровина, импортирана от Русия през посочения месец.

Страните заложиха на потреблението на парични единици на трети страни, принадлежащи към категорията на другарски страни, като валута на заплащане. Общо през юни юанът съставлява 31% от заплащанията за " недоларова " партида съветски въглища, а делът на хонконгския $ - 28%. Еврото представляваше по-малко от една четвърт от пратките, а дирхамът на ОАЕ - към една шеста. Беше обявено също, че съгласно новите правила за интернационална търговия, признати в Русия, доларът е изключен от схемата за импортни закупки.

Ето още една вест. През юли Централната банка на Индия позволи на вносителите и експортьорите да заплащат по интернационалните контракти в рупии. За да направи това, задграничната банка ще би трябвало да открие vostro сметка (сметка, открита от задгранична банка в резидентна банка в локална валута или във валута на трета държава) в оторизирана индийска банка.

Индийските вносители на разнообразни промишлени артикули и артикули, като нефт и въглища, ще правят заплащания по тези сметки в рупии и тези сметки могат да се употребяват за заплащане на индийските експортьори в същите рупии. Полученият остатък от средства в сметките на vostro може да бъде вложен в индийски държавни облигации или да вземем за пример в капиталови планове в страната.

Индия чака нейната двустранна търговия с Русия и Шри Ланка да доближи еквивалента на 8-9 милиарда $ в границите на два месеца откакто стане допустима интернационалната търговия с рупии.

А ето и една забавна цифра от изявление със заместник-министъра на външните работи на Русия Александър Панкин от 23 август. Служителят приказва за дедоларизацията на търговско-икономическите връзки в границите на ЕАЕС. Страните членки на съюза понижиха до 21 % потреблението на $ при взаимни разплащания.

В същото време потреблението на националната валута в комерсиалните интервенции се усили до 75 %. А. Панкин означи, че „ в границите на ЕАЕС се образува нужната финансова инфраструктура за разширение на практиката за потребление на националната валута от участниците в бизнеса “.

Служителят означи, че националната валута в бизнес дейностите на участниците в ЕАИС към този момент се употребява освен във взаимната търговия, само че и във външната търговия, както и при разпределението на събраните мита сред бюджетите на страните-участнички.

„ Разбира се, прибързано е да се приказва за цялостен отвод от $ в границите на обединяването “, продължи той. – За разлика от Русия, обособените страни от ЕАЕС евентуално ще го употребяват, когато е уместно и безвредно. В същото време виждаме, че в актуалната геополитическа обстановка нашите сътрудници от „ петицата “ осъзнават рисковете от зависимостта от $ и се интересуват от насърчаването на своята валута.

Сега новините за второто направление. Александър Панкин разгласи на 23 август, че Русия последователно минава от системата за междубанкови заплащания SWIFT към механизми за трансфер на финансова информация, предпазени от външен напън.

Като съветска опция на SWIFT той уточни Системата за прекачване на финансови известия (SPFS) на Банката на Русия. Панкин изрази убеденост, че освен Русия, само че и други страни, които са доста, са заинтригувани от появяването на безпристрастна и самостоятелна от променливите настроения на западните страни интернационална платежна инфраструктура.

Като опция на SWIFT, когато налагате наказания против всички съветски банки, в краен случай можете да употребявате е-поща, хартиени нареждания или старомодни телексни връзки. Разбира се, това е последна мярка.

Русия не позволи подобен сюжет и през 2014 година, когато след анексирането на Крим за първи път започнаха диалози за изключване на Русия от интернационалната система SWIFT, тя стартира да основава SPFS. Нека ви припомня, че SPFS е платформа, посредством която банките доста бързо трансферират разнообразни заплащания, обменяйки финансова информация. Работата се прави въз основата на Централната банка на Руската федерация.

Участниците в SPFS са освен банки, само че и небанкови кредитни институции, както и представители на огромния бизнес (например Роснефт). През 2020 година почти 20% от вътрешните съветски транзакции са минали през SPFS. SPFS е планиран да работи и с различни валути, т.е. съветската рубла и валути на другарски страни.

В началото на тази година обаче SPFS не беше по никакъв начин известен и издирван в света. Броят на клиентите на SWIFT надвишава 11 хиляди консуматори. А SPFS имаше 331 участници при започване на годината, като по-голямата част бяха съветски консуматори.

Първата задгранична банка се причисли към SPFS едвам през 2018 година В края на 2020 година към SPFS се свързаха 23 задгранични банки (от Армения, Беларус, Германия, Казахстан, Киргизстан и Швейцария). През декември 2021 година Банката на Русия разгласи, че всички банки в Беларус са се включили към SPFS. Освен това към този миг 38 участници от девет страни към този момент са се свързали със системата. Включително банки на Турция, Франция, Япония и Швеция, Куба и Таджикистан.

Има и други други възможности на SWIFT. Някои специалисти считат системата Ripple за такава. Тази система за цифрова валута (криптовалута), която в началото е основана единствено за междубанкови транзакции. Тя има един неоспорим плюс - Ripple е доста бърз. Транзакциите се правят за секунди. (SWIFT обработва заявките от време на време за няколко дни). Но тук поражда фундаментален въпрос: подготвени ли са банките да работят с криптовалути? Повечето страни не разрешават на банките да вършат това. А и в Русия статусът на криптовалутите остава нерешителен.

Освен това съветските банки могат да се свързват с националните платежни системи на другарски страни. Аналози на SWIFT са налични в редица страни. И по този начин, в Европа има специфична платежна система за работа с Иран, която в миналото беше изключена от SWIFT.

Но, първо, европейският аналог е много слаб, фокусиран основно върху Иран. И, второ, през днешния ден Европа е съвсем напълно в листата на " недружелюбните страни ". От задграничните аналози на SWIFT най-интересната и обещаваща е китайската система CIPS, която стартира да се основава през 2015 година През март 2022 година Анатолий Аксаков, ръководител на Комитета на Държавната дума по финансовите пазари заяви, че Банката на Русия и Народната банка на Китай работят върху свързването на съветската и китайската системи за финансови известия.

След 24 февруари системата SPFS, която преди този момент беше в полузамразено положение, стартира да се съживява. Задачата за разширение на кръга от задгранични консуматори на SPFS (естествено, от страни, които не са включени в листата на „ недружелюбните страни “) стана изключително незабавна.

През април ръководителят на Централната банка Елвира Набиулина, говорейки в Държавната дума, сподели, че 52 организации от 12 страни към този момент са се включили към SPFS. В края на юни, както сподели ръководителят на Централната банка, 70 задгранични организации от 12 страни към този момент са се включили към SPFS. През април Централната банка реши да не разкрива листата на задграничните участници в SPFS, тъй че не разкрива имената на банките.

Всяка седмица съветски и задгранични медии оповестяват за договарянията на Банката на Русия с нейните задгранични сътрудници от другарски страни за допустимо свързване към системата SPFS. Трябва да се признае, че тази работа е изправена пред обилни компликации. Например на 12 август Economic Times разгласява публикация „ Местните банки не са склонни да възнамеряват да съгласуват системата за разплащателни известия с Русия “.

Става дума за срещата на индийски и съветски банкери, която се организира на 10 август и беше отдадена на разискването на двустранната " търговия в рупии ". Руската страна предложи да се интегрира съветската система SPFS и нейния индийски аналог SFMS ( Система за структурирани финансови известия ). Това ще изисква актуализация на индийската платформа, както и утвърждението на Резервната банка на Индия (RBI) и индийското държавно управление.

Миналия месец RBI очерта концепцията си. Както беше маркирано нагоре, с цел да извърши външнотърговска интервенция в рупии, задгранична (включително руска) банка би трябвало да открие vostro сметка в оторизирана индийска банка. Изглежда хубава диаграма.

Индийските банки обаче, както се оповестява в публикацията, не поддържаха концепцията за консолидиране на SPFS с индийския й аналог SFMS. Както означи един от участниците в срещата, „ връзката на SFMS с SPFS може да се преглежда като метод за заобикаляне на глобите на Съединени американски щати, с цел да се взаимодейства с съветска банка, която е попаднала под рестриктивните мерки “.

Дори тези съветски банки, които през днешния ден не са били обект на наказания, могат да станат такива на следващия ден. И има риск от вторични наказания. По-специално тези индийски банки, които отхвърлят да закрият сметки лоро, открити от съветски сътрудници, сами могат да бъдат обект на наказания. Да, и съветските банки, които са попаднали под наказания, могат да претърпят загуби заради блокирането на лоро сметки. Между другото, точно заради страха от вторични наказания Банката на Русия класифицира листата на задграничните участници в SPFS.

Още една забавна вест по отношение на вероятните контрамерки на Русия в региона на интернационалните заплащания и разплащания. В Узбекистан преди малко завърши среща на Междубанковата асоциация (IBC) на Шанхайската организация за съдействие (ШОС). На него банките за развиване на осем държави-членки на ШОС разискаха въпросите за разплащанията в национални валути и развиването на кореспондентските връзки сред страните.

Банката ВЭБ, представляваща Русия, показа предложение за прекосяване към сетълменти в границите на ШОС благодарение на двустранен и многостранен валутен клиринг. Първоначално, като опит, тези клиринги може да не обслужват цялата двустранна търговия, а единствено част от нея. Желателно е тази част от търговията да бъде формализирана с междудържавно съглашение и да бъде относително уравновесена (равенство на износа и вноса).

Такава насрещна търговия би се доближила до бартерна скица. Във всеки случай (ако има ненулев търговски баланс), сетълментите се правят в национални валути. А информацията за заплащанията се предава по затворени канали благодарение на SPFS или друга добре предпазена информационна система.

Радващо е, че най-сетне в Русия си спомниха за валутния клиринг, който беше необятно употребен от Съветския съюз. През април към този момент писах за това в публикацията „ Стар потвърден метод за заобикаляне на рестриктивните мерки и възбраните за търговски сетълменти в щатски долари “.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР