Старинен град Несебър“ остава в списъка на ЮНЕСКО за световно

...
Старинен град Несебър“ остава в списъка на ЮНЕСКО за световно
Коментари Харесай

Старинният Несебър остава в списъка на ЮНЕСКО

„ Старинен град Несебър “ остава в листата на ЮНЕСКО за международно културно завещание. Това бе решено в границите на 45-ата разширена сесия на международната организация, провеждаща се от 10 до 25 септември в Рияд.

Българската делегация, която показа позицията на страната ни по този проблем в късния следобяд на 14 септември, бе ръководена от министъра на културата Кръстю Кръстев и зам.-министъра на културата арх. Чавдар Георгиев. България взе участие като член за първи път от 30 години.

Решението за Несебър беше признато с цялостен консенсус, като 15 страни се изрекоха в поддръжка на препоръчаните промени от Япония в отбрана на запазването на статута на ЮНЕСКО. Изказалите се страни поздравиха България за дългогодишните старания в опазването на Несебър, за създадената първа сходна Стратегия за наследството на Несебър, както и за включването на акваторията в рамките на обекта. Бяха високо оценени въведените още от 2015 година режими за запазване и целенасочената държавна политика за поощряване на синергията сред културните конвенции на ЮНЕСКО.

 Несебър

Благодарение на предпазената позиция страната ни завоюва скъпо време, в което ще бъде направен План за запазване и ръководство на „ Старинен град Несебър “, както и други стратегически документи, които ще подсигуряват съхранението на културното, историческо и археологическо завещание на полуострова.

По време на визитата си в Рияд министър Кръстев се срещна и с Ракан бин Ибрахим Ал-Тоук, заместник-министър на културата за интернационалните културни връзки на Кралство Саудитска Арабия. В рамките на диалога бяха разисквани редица значими въпроси от съдействието в региона на културата сред двете страни. В рамките на сесията страната ни инициира и показване на подводното завещание на България, както и неговото запазване и проучване, а показаният документален филм за активността и достиженията на Центъра ни за подводна археология (ЦПА) провокира огромен интерес и неофициална полемика, по време на която бяха отправени разнообразни предложения за интернационално съдействие. /БГНЕС
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР