Старинен град Несебър“ остава в списъка на ЮНЕСКО за световно

...
Старинен град Несебър“ остава в списъка на ЮНЕСКО за световно
Коментари Харесай

Старият Несебър остава под закрилата на ЮНЕСКО

„ Старинен град Несебър “ остава в листата на ЮНЕСКО за международно културно завещание. Това бе решено в границите на 45-ата разширена сесия на международната организация, провеждаща се от 10 до 25 септември в Рияд. Българската делегация, която показа позицията на страната ни по този проблем в късния следобяд на 14 септември, бе ръководена от министъра на културата Кръстю Кръстев и зам.-министъра на културата арх. Чавдар Георгиев. България взе участие като член за първи път от 30 години. В състава на българската делегация бяха министърът на културата Кръстю Кръстев, заместник-министърът на културата арх. Чавдар Георгиев, съветникът в политическия кабинет в Министерство на културата Амелия Гешева, доктор Алета Гуадели, представител на България в Комитета за международно завещание на ЮНЕСКО, доктор Зорница Грекова, заместник-постоянен представител на България към ЮНЕСКО, Н. Пр. Ангел Чолаков, ексклузивен и пълномощен дипломат на Република България в Република Турция, Ангел Банджов, шеф на дирекция „ Права на индивида “ в Министерство на външните работи и заместник-председател на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО, Михаела Рабаджиева, трети секретар, Национална комисия на Република България за ЮНЕСКО, Министерство на външните работи, доктор Найден Прахов, шеф на Центъра за подводна археология, Созопол, доктор Калин Димитров, заместник-директор на НАИМ-БАН и български представител в Научно-техническия съвет по подводна археология на ЮНЕСКО, арх. Николай Орешков, представител на Община Несебър и арх. Милена Крачанова, консултант към Община Несебър, участник във „ Форум на мениджърите на обекти на международното завещание на ЮНЕСКО “, доцент доктор Владимир Владимиров - шеф на Институт за екосистемни проучвания (ИБЕИ) към Българска академия на науките, представител на България в Комитета за международно завещание на ЮНЕСКО Мирослав Калугеров - шеф на дирекция „ Национална работа за отбрана на природата “ (НСЗП), Министерство на околната среда и водите Цветелина Иванова, държавен специалист в отдел „ Защитени територии “, дирекция НСЗП, Министерство на околната среда и водите.

Решението за Несебър беше признато с цялостен консенсус, като 15 страни се изрекоха в поддръжка на препоръчаните промени от Япония в отбрана на запазването на статута на ЮНЕСКО. Изказалите се страни поздравиха България за дългогодишните старания в опазването на Несебър, за създадената първа сходна Стратегия за наследството на Несебър, както и за включването на акваторията в рамките на обекта. Бяха високо оценени въведените още от 2015 година режими за запазване и целенасочената държавна политика за поощряване на синергията сред културните конвенции на ЮНЕСКО.

Благодарение на предпазената позиция страната ни завоюва скъпо време, в което ще бъде направен План за запазване и ръководство на „ Старинен град Несебър “, както и други стратегически документи, които ще подсигуряват съхранението на културното, историческо и археологическо завещание на полуострова.

По време на визитата си в Рияд министър Кръстев се срещна и с Ракан бин Ибрахим Ал-Тоук, заместник-министър на културата за интернационалните културни връзки на Кралство Саудитска Арабия. В рамките на диалога бяха разисквани редица значими въпроси от съдействието в региона на културата сред двете страни. В рамките на сесията страната ни инициира и показване на подводното завещание на България, както и неговото запазване и проучване, а показаният документален филм за активността и достиженията на Центъра ни за подводна археология (ЦПА) провокира огромен интерес и неофициална полемика, по време на която бяха отправени разнообразни предложения за интернационално съдействие.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР