Стари учебници, някои от тях отпечатани преди повече от век,

...
Стари учебници, някои от тях отпечатани преди повече от век,
Коментари Харесай

Столетни учебници показа музеят в Монтана

Стари учебници, някои от тях отпечатани преди повече от век, подреди в галерия Историческият музей в Монтана. Във витрините са показани книги, тетрадки, химикалки, свидетелства за приключено обучение и други принадлежности, употребени в учебните заведения ни от края на 19 век до наши дни.

Сред най-интересните експонати са джобно копие на „ Рибния буквар ” на Петър Берон, граматика за междинния курс, издадена през 1888 година, задачник по броене от 1905 година, дървена табличка, употребена вместо тетрадка от тогавашните възпитаници, христоматия по литература за 4 клас, предопределена за учебните заведения в пандизите.
 izlogba_uchebnici_montana201810a_1000x667  izlogba_uchebnici_montana201810b_1000x667  izlogba_uchebnici_montana201810c_1000x667  izlogba_uchebnici_montana201810d_1000x667
В изложбата са включени и издания от последните години на учебници и образователни пособия по история, както и техни електронни разновидности, които се четат на таблет. ”Една от главните цели на изложбата е да покаже на днешните възпитаници книгите и пособията, с които са се обучавали техните родители, баби, дядовци и прародители, а също по този начин и разнообразието от формати и полиграфическо оформление, употребени от учебните заведения ни в предишното ”, обявиха от Историческия музей.

Изложбата е отдадена на Деня на националните будители -1 ноември, а измежду експонатите е подложен и текстът на химна на будителите, написан от Добри Христов. „ О, будители народни/цял низ светли имена/чисти, сяйни, благодорни/Вий сте наште флагове! ”. На излизане от музея посетителите могат да си изтеглят и късметче, с мъдра мисъл за изгодата от науката и добитите познания.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР