Стари чипове на Intel се продават като такива от по-ново

...
Стари чипове на Intel се продават като такива от по-ново
Коментари Харесай

Подправени Xeon E5 процесори се появиха в Amazon

Стари чипове на Intel се продават като такива от по-ново потомство

Фалшифицирането на процесор не е сложна задача през днешния ден (на фотографията: същински Intel Xeon E5)

Фалшиви или по-скоро подправени процесори се появяват на пазара постоянно. През март тази година се разчу за невалидни чипове Intel Core Coffee Lake Refresh. Сега уеб сайтът ServeTheHome оповестява за появяването на подправени процесори Intel Xeon E5.

Xeon E5 излезе на пазара през 2012 година, а до 2016 година бяха пуснати четири генерации, които се разграничават едно от друго освен по архитектура, само че и по дизайн. Доста от дълго време Xeon E5 от първите три генерации (v1, v2 и v3) се продава на вторичния пазар, а относително неотдавна поток от чипове Xeon E5 v4 наводни пазара. Компаниите актуализират сървърния си хардуер и продават старите съставни елементи.

Два случая, свързани с подправени процесори Xeon, бяха докладвани от читателите във форума на ServeTheHome. В първия случай става въпрос за чифт 10-ядрени процесори Xeon E5-2640 v4 (Broadwell), които са закупени от Amazon. Продавач е самият магазин на Amazon, или по-скоро неговият отдел Amazon Warehouse, който продава върнати артикули.

Процесорите са доставени в пакети за продажби на дребно, положението на които изцяло указва какво да очаквате от върнатите артикули. Серийните номера на процесорите и на опаковката обаче не съответстват, което е първата причина за подозрение.

При оглед на самите процесори излиза наяве, че те не принадлежат към четвъртото потомство Xeon E5. Въпреки че маркировките наподобяват верни, самите железни капаци на тези процесори не съответстват с тези, употребявани от Intel в чиповете Xeon E5 v4. Такива опаковки са присъщи за чиповете от първо и второ потомство Xeon E5.
още по тематиката
И най-после, подправените Xeon E5 v4 чипове са изпълнени в корпус LGA 2011, макар че тези процесори имат по-модерна версия с LGA 2011-3.

Друг фалшификат се оказва Xeon E5-2683 V4, закупен от Woot.com, дъщерно сдружение на Amazon. Процесорите се доставят в насипни опаковки, направени от антистатична пластмаса с мехурчест полиетилен. И всичко би било наред, в случай че процесорите не се продават като нови, защото самата Intel не ги доставя по този метод.

Освен това, фалшивостта на тези Xeon E5-2683 v4 проличава по металния похлупак, който е същият като на процесорите Xeon E5 от трето потомство. И най-после, маркировката, макар че наподобява много правдоподобна, в действителност съдържа неточности.

Фалшифицирането на процесор не е сложна задача през днешния ден. Можете да измененията маркировката върху капака на чипа, да вземем за пример, като употребявате лазерно гравиране за няколкостотин $.

За страдание, да се предпазите от покупката на подправени процесори е много по-трудно. За всеки случай би трябвало да работите единствено с надеждни продавачи, които ще ви обезпечат поддръжка в такава обстановка.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР