Старата монета от една британска лира ще изчезне от портмонетата

...
Старата монета от една британска лира ще изчезне от портмонетата
Коментари Харесай

Край на старата монета от 1 паунд в неделя

Старата монета от една английска лира ще изчезне от портмонетата на британците в неделя 15 октомври, когато се поставя завършек на заплащанията с нея и депозирането й. Тя се заменя напълно от пусната в обращение на 27 март нова монета, за която се твърди, че по-трудно се фалшифицира.

Решението за основаване на новата монета беше взето, с цел да се противодейства на фалшификациите. Според Кралския монетен двор (Royal Mint) 3 % от старите монети от един паунд са имитации, равняващи се на сума от 45 милиона английски лири (50,41 милиона евро).

От появяването й през 1983 година, тази монета е била изсечена в два милиарда екземпляра. Тя размени банкнотата от един паунд, откакто Монетният двор реши, че е прекомерно скъпа за произвеждане по отношение на краткотрайния й " живот " - приблизително девет месеца.

Новата монета ще бъде изсечена в 1.5 милиарда екземпляра и е " най-сигурната в света ", увери шефът на музея на Монетния двор Кевин Кланси.

" Въвели сме няколко нови характерности: новата монета е дванайсетоъгълна, а не кръгла като предходната ", изясни той. Освен това тя е биметална, направена от два метала с друг цвят, има и холограми, доста дребно изписани букви и характерна форма на ръба, посочи Кланси, представен от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Фалшификатите ще бъдат по-лесно разпознавани и с помощта на употребяваните в новата монета железни сплави на основата на никел и мед.

Въпреки че дебелината й е по-малка (2,8 милиметра вместо 3,15), с цел да се отговори на упованията на превозвачите на пари и скъпи товари, тя остава най-голямата английска монета в обращение. " През 1983 година концепцията за по-дебела монета беше да се сътвори чувството за стойност у хората. Запазили сме този метод ", посочи Кевин Кланси.

Нов е и дизайнът на монетата, която наподобява на еврото. От опаката страна, по предложение на 15-годишния Дейвид Пиърс, спечелил състезанието на министерството на финансите, са изобразени роза, праз, бодил и детелина - знаците на четирите народи на Обединеното кралство - засадени в кралска корона.

От лицевата страна е нов портрет на кралица Елизабет Втора - петият подред върху английска монета.

Пусната в обращение на 27 март, новата монета има за цел да размени напълно остарялата на 15 октомври. Макар от старите екземпляри към този момент да са изтеглени 1.2 милиарда, остават още към 500 в обращение, по-малко от седмица преди крайния период.

Според Федерацията на дребните предприятия преходният интервал е релативно къс и ще бъде належащо още време, до момента в който бъдат събрани старите монети и занесени в банките.

Веригата магазини Паундленд (Poundland), където съвсем всички артикули костват по една лира, удължи до 31 октомври интервала, през който клиентите й ще могат да заплащат със остарялата монета.

Основните банки в страната - Барклис (Barclays), Натуест (Natwest), Лойдс (Lloyds), както и Сантандер (Santander) - също оповестиха, че ще не престават да одобряват кръглата монета от една лира и след 15 октомври. Същото ще важи и за пощенските гишета.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР