Старата дива круша на Фердинандския рид над Монтана прецъфтя и

...
Старата дива круша на Фердинандския рид над Монтана прецъфтя и
Коментари Харесай

Старо дърво оживя след опожаряване

Старата дива круша на Фердинандския хълм над Монтана прецъфтя и завърза плод след грубо опожаряване през тази зима. Дървото извисява короната си самотно на необятна поляна в югозападната част на хълма. Стволът му е с дебелина над 2 метра.
В него е формирана огромна хралупа, превърната от незнайни вандали в "огнище ". Пламъците са стигали до три метра височина, проличава от обгорените клони и отвори на дървото. Живата мощ на природата е намерила пътя си по тялото му, макар чудовищно изпепелената вътрешност.
„ Ще стартираме процедура за оценка на вредите и запазване на дървото ", съобщи Деница Славкова, шеф на Регионалната ревизия по околната среда и водите. Тя посочи, че има процедура, в която еколозите си сътрудничат с учени от Българска академия на науките при определяне годините на дървото и възможното му включване в листата на вековните дървета. Това става след заповед на министъра.
За Славкова обаче е по-важно да бъдат подхванати ограничения за запазване на остарялата круша от бъдещи похищения. Това може да стане в идващите два месеца, сподели още шефът на екоинспекцията в Монтана.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР