Стара Загора. Започва изпълнението на реконструкцията на площадното пространство около

...
Стара Загора. Започва изпълнението на реконструкцията на площадното пространство около
Коментари Харесай

Стара Загора: Площад от гранит, фонтани от звук и светлина, сцена и детски площад включва реконструкцията на пешеходната зона в града

Стара Загора. Започва осъществяването на реконструкцията на площадното пространство към община Стара Загора и пешеходната зона по централния бул. в града. Вторият стадий на плана „ Зелена и налична градска среда за жителите на Стара Загора “ е финансиран по Оперативна стратегия “Региони в напредък ” 2014-2020. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора .
Чрез извършената открита процедура по Закон за обществените поръчки за реализатор на строително-монтажните работи е определен ДЗЗД „ Красива Стара Загора “, гр. Бургас с участници в обединяването -„ Тийм инженеринг “ ЕООД, гр. Бургас и „ БИАД -С “ ЕООД “ ЕООД, гр. София. Реконструкцията, благоустрояването и подобряването на физическата среда обгръща два обекта - площадното пространство към Община Стара Загора и пешеходната зона по бул. “Цар Симеон Велики “, от ул. “Хаджи Димитър Асенов “ до бул. “Св. патриарх Евтимий “.
Общата стойност на контракта за двата обекта е близо 6,9 млн. лева без Данък добавена стойност, от тях близо 1 млн. лева са за площадното пространство, а към 5, 9 млн. лева без Данък добавена стойност за пешеходната зона. За първия обект срокът за довеждане докрай е 90 календарни дни, а за втория – 270 календарни дни, като периодите стартират да текат от датата на сключване на Протокол за разкриване на строителна площадка.
Реконструкцията на площадното пространство към Община Стара Загора включва слагане на настилка от гранит с огромна издръжливост и продължителност, под формата на каменни плочи по целия площад, което би трябвало да заключи и подчертае визията му. В западната част на площадното пространство ще бъде построена ниска сцена със 7-8 стъпала към площада. Стъпалата ще бъдат завършени като места за сядане наоколо до зеленината, с цел да бъде употребен площада всекидневно, като зона за отмора и срещи. Водни фонтани със тон и светлина, излизащи непосредствено от земята ще разхлаждат въздуха и ще съставляват атракция, мечтана зона в горещи дни и желано място за игри от децата. Предвиждат се солидни пейки, които могат да бъдат употребени както за отмора, по този начин и за комфортно наблюдение на сцената. Нови високи широколистни дървета ще рамкират площта от юг и ще обезпечат сянка по южната външна страна. Предвижда се преустройване на стълбите южно и източно от постройката на Общината, създаване на нова междинна площадка с вкопани кашпи за дървета и коледна декорация. За птицата Феникс е отредено особено място - на повдигнато равнище по отношение на котата на площада, където пластиката ще съставлява главен акцент на тъмния нощен декор и издирван резултат в светлинното решение на площада.
Пешеходната зона по бул. “Цар Симеон Велики “ също ще бъде изпълнена с настилка от гранит под формата на павета и каменни плочи по цялата улица. Предвижда се възстановяване на пространствата към жилищните здания и изцяло реорганизиране на комерсиалните обекти. Ще бъде обезпечен и достъп за хора в неравностойно състояние и майки с колички.
Достъпни зелени и рекреационни зони ще бъдат в директна връзка с основната улица, посредством повече зони за отмора и образуване на нови места за културни и обществени изяви.
Надлъжно в улицата ще бъдат обособени централна ос, рекреационни пояси и периферна линия. Основният пешеходен трафик ще се реализира в най-широката зона - централната ос, а от двете ѝ страни ще бъдат ситуирани рекреационните пояси. На места рекреационният пояс ще се слага в средата на централната линия. В тези пояси ще има места за отмора, осветяване, чешми, краткотрайни търговски обекти. Периферната линия ще бъде освободена от обекти, а настилката ще бъде в по-голям мащаб и материал като на централната ос.
В самото начало на сектора, от ул. „ Хаджи Димитър Асенов ” до бул. „ М.Методи Кусев ”, ще има паметник, зад който ще стартира зелена зона с линия от висока растителност, питейна фонтанка, пейки и детайли на градската среда, а в оста на основната пешеходна улица ще бъде сложена рекреационна зона. В пространството пред хотел Верея, по бул. " М.Методи Кусев " на юг от основната улица, в междинната зона ще бъдат сложени нови столчета за отдих, а от двете им страни ще се обособят линии за свободно прекосяване. Заетите от заведенията площи ще бъдат позиционирани напълно по периферията на улицата. Настилката ще бъде ремонтирана като употребяваният варовик ще бъде сменен с мрамор. Предвижда се слагане на няколко осведомителни мултимедийни табели, които да осведомяват жителите и гостите на града за културно-развлекателна стратегия на града.
В зоната от бул.„ М.Методи Кусев ” до бул. „ Руски ” са ситуирани надлъжно три разнообразни функционални зони - централна ос, рекреационни пояси и периферна линия. Предвидено е вкопаване на 2 железни релефни плочи – с градоустройствените схеми на античния град Августа Траяна и на град Стара Загора, планиран от Лубор Байер.
В бранша от бул. „ Руски ” до ул. „ Цар Иван Шишман ” ще се отворят зоните към комерсиалните обекти, към прилежащите кафенета, ще се оформят зони за отмора и срещи. Пред Областната администрация ще се обособят места за образуване на събития, концерти и други всеобщи изяви. Зад Музея на религиите ще се разположат дребни озеленени зони за павилиони или за отдих. В секторите с секване на бул. “Цар Симеон Велики “ с бул. „ Руски “ и ул. „ Шишман “, се планува създаване на изкуствена грапавина, която не трансформира котата на бул. „ Цар Симеон Велики “, само че лимитира навлизането на коли с висока скорост.
Пред постройката на някогашния " Електродом " се оформя ново площадно-рекреационно пространство на равнището на улицата. Площадът ще бъде изпълнен със квадратни зелени острови, в част от които са планувани нови дървета. Акцент в зоната ще бъде ново водно огледало с релефни гранитни плочи на дъното му, които ще изобразяват другите столетия от историята на града.
Зелените площи в зоната от ул. „ Парчевич ” до ул. ” Кольо Ганчев ” ще се трансфорат в рекреационна зона. По южната външна страна на улицата тя ще се комбинирана с комерсиална зона за тротоарно право.
В зоната от ул. „ Кольо Ганчев ” до бул. „ Патриарх Евтимий ” е планувано намерено и налично пространство за детски площад – за игри и мероприятия, с подобаваща настилка и вградени осветителни тела, като се основава естествена връзка сред пешеходната зона, парка и СОУ " Васил Левски ". На изток от площада, в пространството сред него и бул. " Патриарх Евтимий " ще се развие пространство за игри с щамповани контури върху настилката и две бетонови тенис маси. В най-източната част на зоната се развива озеленена рекреационна зона, която да играе ролята на натурален буфер и свършек на пешеходното пространство. Осветени пейки ще бъдат ситуирани сред зелените острови. Предвижда се слагане на антипаркинг детайли към бул. “Патриарх Евтимий “ и автоматизирани боларди за пожарни и коли за спешна помощ, каквито ще има и на западния завършек на пешеходната зона. В зоната на улица „ Кольо Ганчев “ пред СОУ „ Васил Левски “ се слагат антипаркинг детайли, които ясно да лимитират навлизането на коли.
Поради старта на строително-монтажните работи по плана, плануваните за Празника на града – 5 октомври мероприятия ще бъдат съсредоточени в парк „ Пети октомври “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР