Стара Загора. В село Турия ще се проведе научна конференция

...
Стара Загора. В село Турия ще се проведе научна конференция
Коментари Харесай

Стара Загора: В село Турия ще се проведе научна конференция на тема „Зимната празничност в съвременен и традиционен план“ по повод предстоящия фестивал на маскарадните игри

Стара Загора. В село Турия ще се организира научна конференция на тематика „ Зимната тържественост в актуален и обичаен проект “ във връзка идния фестивал на маскарадните игри, който ще се организира в Стара Загора на 18 март. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Ръководител на конференцията ще бъде доцент Ангел Янков, шеф на Етнографския музей в Пловдив. Ще бъдат изнесени 12 отчета по тематиката. На идващия ден участниците в конференцията ще дойдат в Стара Загора, с цел да се включат във Фестивала.
Над 800 участници ще се включват в Двадесетото юбилейно издание на Фестивала на маскарадните игри в Стара Загора. Колоритното голям брой от кукери, бабугери, арапи, васильовци и други ще показа празнични традиции на 18 март в 10.30 часа на площада пред Съдебната палата.
Организатори на Фестивала са Община Стара Загора, Регионален исторически музей, Център за поддръжка за личностно развиване, Общество за фолклор и Народно читалище „ Николай Лилиев 2005 “.
За присъединяване в един от най-колоритните и атрактивни фестивали идват общо 23 групи от цялата страна. Най-малките участници са от три детски градини от Стара Загора – „ Българче “, „ Светлина “ и „ Загоре “, както и детско-юношески състав от Хисар. В игрите ще се включат още групи от областите Благоевград, Перник, София, Пазарджик, Пловдив, Шумен, Разград, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Хасково и Стара Загора. Това заяви главният уредник на Фестивала учен Крум Георгиев.
Всеки от участниците в маскарадните игри ще показа характерен за родното си място бит. Компетентно жури ще прави оценка изявите. Негов ръководител е доцент Ангел Янков, а членове: акад. Крум Георгиев, доцент Евгения Иванова, Юлия Славова и Кирил Кирчев.
Групите ще се съберат пред Съдебната палата, откъдето ще влязат в Античния конгрес и ще дефилират по Античната улица.
Според акад. Георгиев едни от най-интересните участници са тези от село Отец Паисиево, които ще се появят с триметрови маски, тези от Оборище пък ще дойдат с автентично черешово топче, а калоферци идват с техен автентичен гайдарски оркестър. Ще има още доста забавни участници, дават обещание уредниците.
Традиционната Улица на занаятите към този момент работи в Стара Загора. Занаятчии от цялата страна представярт творенията си на специфични сергии по западния тротоар на бул. „ Руски “. Жителите и гостите на града ще могат да видят бижута от кости и костилки, рисувани сладкиши, точени бонбони, рисувана коприна, стъкло, ножове и други творби на майсторите.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР