Стара Загора. Ученикът от старозагорската Природоматематическа гимназия Гео Милев Теодор

...
Стара Загора. Ученикът от старозагорската Природоматематическа гимназия Гео Милев Теодор
Коментари Харесай

Стара Загора: Теодор Танков от Природоматематическа гимназия „Гео Милев” в града е шампион на Азия оупън 2017 по математика

Стара Загора. Ученикът от старозагорската Природоматематическа гимназия „ Гео Милев ” Теодор Танков е първенец по математика от Азия оупън 2017 – AIMO, заяви математикът Любомир Любенов, координатор на българското преставителство на форума. Това осведомят от пресцентъра на Община Стара Загора. На Откритото състезание на Азия по математика, който се организира в столицата на Малайзия – Куала Лумпур, младите български математици реализираха величествен триумф. Те ще се завърнат в Родината с общо 7 златни, 8 сребърни и 4 бронзови медала. Останалите старозагорци също се показаха добре. Сред медалистите са още Христо Анастасов от 4 клас на СОУ „ Максим Горки ” – със сребърен орден, а Любен Карбанов и Михаил Михов от ПМГ „ Гео Милев ” са бронзови медалисти.
Общо 19 български възпитаници, от 3 до 12 клас, от София, Стара Загора, Пловдив, Бургас, Хасково и Добрич стигнаха до финала на влиятелния конгрес, след квалификационните надпревари – SASMO и „ Математика без граници ”. Състезанието се организира в Dewan Peperiksaan Universiti в Куала Лумпур върху 30 математически задания за всеки клас, които участниците трябваше да решат за 120 минути.
За първенец на Азия оупън за 2017 година на формалната гала бе разгласен седмокласникът от ПМГ „ Гео Милев ” в Стара Загора Теодор Живков Танков, който реши правилно 29 задания и победи представителите на азиатския феномен Китай. Освен златния орден Теодор ще донесе в Стара Загора и купата за първенец на Азия, както и „ Звездата на Азия ” – премия, която получава най-хубавия играч на съответната страна-участник.
Успехът на Теодор Танков е следващият на старозагорските математици на азиатския континент. През юли 2017 година в Сингапур на надпреварата Математическо предизвикателство – SIMOC Мирослав Минчев от 6 клас на ПМГ „ Гео Милев ” завоюва сребърна купа за вицешампион, златен орден от самостоятелното и бронз от отборното класиране. Това е най-големият триумф на старозагорските математици на надпревари от последните седем години, след шампионските трофеи на Николай Белухов.
Този следващ триумф на надарените старозагорски деца-математици стана вероятен още веднъж благодарение на кмета на Стара Загора Живко Тодоров. В три поредни години той подкрепя присъединяване на учениците от Стара Загора на математически конгреси.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР