Стара Загора. С Господнята молитва Отче наш“ в изпълнение на

...
Стара Загора. С Господнята молитва Отче наш“ в изпълнение на
Коментари Харесай

Стара Загора: Патриарх Неофит и кметът на Общината Живко Тодоров откриха научна конференция за живота и делото на митрополит Панкратий

Стара Загора. С Господнята молитва „ Отче наш “ в осъществяване на Октет за източноправославна музика „ Св. Йоан Дамаскин “, с диригент Стефка Минкова, стартира през днешния ден научната конференция „ Старозагорският митрополит Панкратий като пример на безрезервен архиерей, нравствен ментор и държавник “ в общинската зала „ П. Р. Славейков “ в Стара Загора. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . Прави изслушаха осъществяването Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, народни представители, общински съветници, шефове на културни институти, участници и посетители на конференцията.
Негово светейшество откри форума с малко слово за делото и личността на старозагорския епископ, в което го разказа като „ безрезервен архиерей, грижлив архипастир, усърдно извършил своя църковен и цивилен дълг. “ „ Строгостта и архиерейското му звание се съчетават в светлата му персона, със строгостта и твърдостта, които изисква позицията на църковния админ и на епископа, като Божий разпоредител, в църквата Христова. Такъв ще остане в паметта на църквата облика на митрополит Панкратий, облик на същински християнин и свещеник, отдал целия си умишлен живот и всичките си сили и дарования на Бога и делото на Неговата света черква. В живота и в служението си митрополит Панкратий се отправяше към Господа само с думите на псалмопевеца, че в никакъв случай не ще допусне праведник да се поклати и че във безконечна памет ще остане праведник. С ясното схващане за тези безконечни истини, той живя и се показа пред престола на Бога, който обичаше с цялото си сърце и на който служеше без да жали здраве, сили и качества. Вечна и блажена да бъде паметта на Старозагорския митрополит Панкратий, божият мир и неговата велика мисъл да бъдат с всички вас “, изрече патрирах Неофит.
Кметът на Стара Загора Живко Тодоров в приветствието си към участниците в конференцията се обърна и към младежите в залата.
„ Днешният свят е доста забързан и постоянно не си даваме сметка за дребните неща, които са извънредно значими. В този веществен свят ние в никакъв случай няма да намерим разтуха и успокоение, тъй като това съревнование в материалното, по какъв начин да бъдем все по-богати, не е това към което би трябвало да се стремят хората. Истинският свят, който може да ни направи щастливи и свободни, е духовният свят, светът на вярата. Затова съм благополучен, че през днешния ден можем да приветстваме тук нашия патриарх, един извънредно заслужен и почитан човек, нашия митрополит, който сподели, откогато е в Стара Загора, че един архиерей има доста други функционалности, посредством които може да въздейства на убежденията и вярата на хората, с изключение на чисто формалните “, сподели Тодоров. Той благодари на Българската православна черква и духовенството, „ че пазят българската религия, че всички имаме опция в днешния комплициран свят да почерпим мъдрост и воля, да продължим да се борим с провокациите и да го вършим по един по-морален метод, какъвто проповядва българската черква. “
Кметът назова митрополит Панкратий заслужен, същински човек на вярата, определен да служи, а не да му служат. Той благодари на всички в залата, които оказват помощ на църквата и увери, че Община Стара Загора ще продължи да сътрудничи и подкрепя активността на старзагорската митрополия.
По време на конференцията през днешния ден бяха показани отчети на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, на Великотърновски митрополит Григорий, на учен Благовест Сендов, проф. Цанко Яблански, доцент Димитър Попмаринов.
От 17.00 часа в храм „ Св. Богородица “ ще бъде отслужена Възкресно-празнична вечерня. В 19.00 часа стартира концерт, отдаден на петдесетгодишнината от интронизацията на Старозагорския митрополит Панкратий, в залата на Държавна опера – Стара Загора. На 1 октомври 2017 година, в 8.00 часа в храм „ Въведение Богородично “ ще бъде отслужена възкресно-празнична утреня.
В 9.00 часа в храма ще бъде посрещнат на Светейшият Патриарх и Високопреосвещените архиереи, и ще бъде отслужена Божествена св. Литургия.
Книга, филм и молитвеник показват по време на честванията на 50-годишнината от интронизацията на Старозагорския митрополит Панкратий. Ще бъдат връчени ордени на името на „ Св. Прпмчк Игнатий Старозагорски “ и „ Св. Апостол Карп “, а също ще бъде показан и електронният уебсайт на Старозагорската митрополия.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР