Стара Загора отново ще даде старт на третата верига от

...
Стара Загора отново ще даде старт на третата верига от
Коментари Харесай

Маратонът в Стара Загора ще се проведе на Цветница

Стара Загора още веднъж ще даде старт на третата верига от маратони в България. Състезанията в Стара Загора, Варна и София още веднъж са обединени под мотото " Бягането като метод на живот ", като първото от тях е планувано за идната неделя, 1 април 2018 година.

" Вярваме, че навръх Цветница Маратонът ще направи нашия прелестен град още по-колоритен и празничен. За втора поредна година организираме тази ставаща емблематична за Стара Загора демонстрация. Надявам се в неделя площадът пред Общината още веднъж да бъде залят от празнично въодушевление, хората да приветстват спортистите и да прекарат един прекрасен пролетен ден, " съобщи зам.-кметът Красимира Чахова, която в първото издание бе измежду участниците и приключи сполучливо късата отдалеченост на 10 километра, като даже завоюва златото в своята възрастова група.

Тези дни се прецизират имената на елитните спортисти от чужбина, които по традиция още веднъж ще придадат класа на надпреварата. До края на седмицата ще станат ясни и българските участници. Тази година паралелно с Маратон Стара Загора ще се състои и Националният шампионат по полумаратон, като на процедура конкуренцията ще събере най-хубавите в тази дисциплинираност у нас.

Важно е да се знае, че маршрутът е леко изменен по отношение на реорганизация и рационализация на пешеходната зона в центъра на града. Традиционно старт/финалната зона беше пред Община Стара Загора, а тази година по изключение ще бъде на бул. " Цар Симеон Велики " 126 (пресечката с ул.Кольо Ганчев " ) при започване на парк " Александър Стамболийски " (Алана). Там ще бъде построена и специфична сцена за награждаването на призьорите и за занимателната част, съпътстваща надпреварите. В източна посока трасето минава по същия маршрут около емблематичните за града липови дървета и по изпълнените с цветя и зеленина улици.

Стартът е тъкмо в 10.00 часа. Участниците могат да избират сред три дистанции - класическата от 42.195 км, полумаратон 21 км и 10.5 км, което дава опция повече фенове на бяганията да се включат в конкуренцията.

Миналата пролет бяха усъвършенствани и двата върха в класическата отдалеченост. При мъжете Абделайди Тиар от Мароко се окичи с лавровия венец, като финишира за 2.19:47 ч. и изпревари с минута и половина Хенри Кембой от Кения, трети бе етиопецът Бирхану Асфав. И при дамите падна върхът на трасето. Белайнеш Югезу от Етиопия срещна мощен отпор от Ивана Лодзя от Италия, само че в последна сметка финишира първа за 2.42:00, с близо 15 минути по-бързо от шампионката през 2016 година Николина Шустич от Хърватия.

Технически информативен център за разпределяне на стартови номера ще бъде построен до старт/финала. Той ще работи на 30 март от 15 до 19 часа, на 31 март от 10 до 19 часа и в деня на маратона 1 април от 7.30 до 9.30 ч.

Организатори са Община Стара Загора, Министерство на младежта и спорта, Български олимпийски комитет, Асоциация " Спорт в свободното време ", Спортен клуб лека атлетика " Берое ", Спортен клуб " Ракета " и БФЛА. Всеки участник ще получи рекламна тениска, а сполучливо приключилите дистанциите 42 км, 21 км и 10.5 км ще бъдат отличени и с орден за присъединяване като спомен от събитието. Предвидени са парични награди и за ветераните. Тази година уредниците плануват осъществяване и на всеобщ старт - обиколка на парк " Александър Стамболийски ", в който могат да се включат всички без ограничаване на възрастта. На участниците посредством лотария ще бъдат раздадени доста предметни награди.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР