Стара Загора не е регион, където няма чужди инвестиции, има

...
Стара Загора не е регион, където няма чужди инвестиции, има
Коментари Харесай

Василев за енергетиците: Огромна част от тези хора ще продължат да работят

Стара Загора не е район, където няма непознати вложения, има автомагистрала, жп линия, район, който се развива сносно, както и Пловдив. И двата района се развиват извънредно добре, има и сериозен инвеститорски интерес в Стара Загора за няколко милиарда. Това съобщи финансовият министър Асен Василев пред бТВ.


Що се отнася до това, че ще се понижи с 40% работата до 2026, то тази година е спаднала работата с 50%. За двете американски централи - на едната и изтича договорът 2024 година, другата 2026, страната посредством НЕК им заплаща въглеродните квоти, по тази причина те сега работят, посочи Василев. Техният ток няма да може да излезе на пазара, в случай че не се заплащат от страната въглеродните квоти. Почти несъмнено е, че откакто изтекат договорите им, те или ще понижат трагично или ще затворят по този начин или другояче, сподели Василев.

Държавата може да направи нещо и тъкмо по тази причина са тези проекти за обективен преход, ПВУ, да се насочат към 4 милиарда лв. в идващите 4-5 години, които да влязат в района и страната да подкрепи хората, тъй че те да си намерят задоволително добра работа, сподели още финансовият министър. Пазарът за въглища изчезва, тъй като е скъпо, добави той. Огромна част от тези хора ще продължат да работят, дори и в деня, когато мината създаде последния звук въглища, имаме най-малко 10 година работа с цел да няма екологична злополука в този район – вложения, рекултивация и така нататък, означи Асен Василев.

Ако някой ви лъже, че ще продължите да вършиме това, което вършиме в последните 20 години, то той ви лъже, акцентира Василев. Това, което е било досега, няма по какъв начин да продължи, тъй като те самите виждат, че пазарът постанова ограничаване, а не държавното управление. Докато пазарът заплаща 90 евро на звук, няма по какъв начин токът от мините да е конкурентоспособен в размерите от преди този момент, акцентира финансовите министър. Тази специалност има бъдеще до 2038 година със затихващи функционалности, само че не би трябвало да отлагаме до последния ден. Отсега до 2038 година споделя проектът по какъв начин този развой върви гладко, посочи още той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР