Стара Загора. Най-добрите млади поети, участници в Националния младежки литературен

...
Стара Загора. Най-добрите млади поети, участници в Националния младежки литературен
Коментари Харесай

Стара Загора: Отличиха млади поети в конкурса „Веселин Ханчев”

Стара Загора. Най-добрите млади поети, участници в Националния юношески книжовен конкурс „ Веселин Ханчев ”, бяха наградени на тържествена гала в Регионалния исторически музей в петък. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . В 35-ото издание на поетичния конгрес вземат участие 80 млади създатели. Организатори са Община Стара Загора, Библиотека „ Родина ” и Къща музей „ Гео Милев ”. Гости на церемонията бяха Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, Диана Атанасова, шеф отдел „ Култура ” в Община Стара Загора и Росица Ранчева, един от основателите на състезанието.
В началото на вечерта бе показана стихосбирката „ Лентата е съвсем изснимана “ на Надежда Тричкова, притежател на огромната премия от 34-тото издание на състезанието. „ Наградата се оказа мощен тласък да написа и да повярва в себе си ”, сподели редакторът Марин Бодаков. Надежда Тричкова, която за пръв път видя книгата си, благодари на уредниците на състезанието, че дават късмет на поезията.
Жури в състав: Марин Бодаков, Мария Донева и Иво Рафаилов е разгледало над 800 стихотворения на участниците в тазгодишния конкурс. „ Имаше и в свободен стих и римувани. Открихме участници и в минали издания. Търсехме гений ” показа Мария Донева. По думите ѝ приятна изненада са били творбите на 14 и 15-годишните участници.
Голямата премия „ Златно яйце ” и печатане на първа стихосбирка бе присъдена на 24-годишния Мартин Илиев от София за стихотворението „ Като човек от равнината ”.
Втора премия получи Габриела Манова на 23 години от София за стихотворението „ Тя дойде с куфар и половина ”, а за трета се пребори 16-годишната Теодора Георгиева от Силистра със стихотворението „ Кръговрат ”.
„ Радвам се, че състезанието е естрада за интелигентни младежи. Благодаря, Ви. Създавате приятност, дано да Ви има ”, сподели при награждаването Иванка Сотирова.
„ Благодаря на журито и на уредниците. Тази премия ме радва и ме плаши, само че повече ме радва ”, показа новият победител в състезанието „ Веселин Ханчев ”.
В Къща-музей „ Гео Милев “ през днешния ден ще се организира обичайна Поетическа работилница за млади поети и журито.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР