Стара Загора. На проведената днес първа за 2018 година сесия

...
Стара Загора. На проведената днес първа за 2018 година сесия
Коментари Харесай

Стара Загора: Общинският съвет подкрепи кмета Живко Тодоров за имота на Аязмото и прие бюджета на Общината за 2018 г.

Стара Загора. На извършената през днешния ден първа за 2018 година сесия на Общинския съвет в Стара Загора старейшините поддържаха две основни оферти на кмета на Общината Живко Тодоров – за ориста на парцела на някогашния ресторант в парк „ Аязмото “ и параметрите на Бюджет 2018. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . С 45 гласа „ За “ и два „ Въздържал се “ те одобриха с няколко спомагателни условия настояването на Старозагорската митрополия да получат в подаяние постройката на някогашния ресторант в парк „ Митрополит Методий Кусев ” (Аязмото), с цел да бъде построен Музей на митрополитите, с историческа и природонаучна част към него. Поради ангажираността на Негово Високопреосвещенство старозагорския митрополит Киприан като представител на Св. Синод, от негово име то беше показано в залата от секретаря на Старозагорската митрополия отец Михаил Михайлов. В него се споделя, че „ не някакво друго решение, а точно възобновяване на историческата истина е най-правилният метод за разрешаване на проблема със постройката на някогашната митрополия на “Аязмото “. „ Кога, в случай че не в навечерието на 180-годишнината от рождението на дядо Методий, ние сме длъжни да покажем, че сме признателни към него и да устроим музей на старозагорските митрополити, измежду които пръв е той, с цел да свидетелства пред поколенията за приноса им за града и обществеността “, написа още в обръщението, което беше аргументирано с каноните на Св. Източна православна черква.
Преди това съветниците чуха декларираното изявление на Милка Колдамова, на която ръководителят на Общински съвет Таньо Брайков лиши думата, като акцентира, че няма да допусне осквернение в залата.
„ При цялото ми почитание, аз по-скандално изявление не съм чувал в миналото да е правено от тази естрада. Това е обидно за всички българи. Не може църквата, за която хиляди българи са изгубили живота си, и която е била единственото сплотяващо звено по време на 5-вековното ни иго, да бъде упреквана в такива неща. Това е скандално! Не искам да слушам в никакъв случай повече от тази естрада повече сходни изявления, тъй като мисля, че това, което преди малко се случи, е обидно за всеки българин. Призовавам всички общински съветници да се разграничат от това, което чухме, другояче сме безродници! “, съобщи кметът Живко Тодоров.
По предложение на общинския консултант Димо Димитров, в решението на Общинския съвет и в бъдещия контракт ще залегне изискването в тримесечен период, считано от 31 януари, да се изготви и внесе в администрацията абстрактен план за преустройството, парцелът да бъде за публично прилагане, да има църковен музей с природно-научна част, обвързвана с флората, фауната и историята на парка, както и срокът за осъществяване на целия план да е 10 години, а при несъблюдение на някое от тези условия, парцелът да бъде върнат назад на притежателя – Община Стара Загора.
На днешното съвещание съветниците одобриха и параметрите на Бюджет 2018, който е в границите на 105 млн. лева „ Бюджетът не планува увеличение на локалните налози и такси, които остават същите за шеста година. Постига непоклатимост посредством закостенял метод и доста интензивно привличане на европейски средства за възстановяване на виталната среда. Предвидени са 47 млн. лева за обучение, капиталовата стратегия е в границите на 5.5 млн. лева, с акцент върху културата – ще бъдат актуализирани знакови обекти “, заяви ръководителят на Постоянната комисия по финанси Диян Димитров.
При представянето на предлагането кметът Тодоров благодари на екипа, който го е подготвил, като акцентира, че един бюджет не може да бъде съвършен. „ Стара Загора като град генерира обилни доходи в националния бюджет, само че това не се отразява върху отпусканите централно средства. Местните налози са на същото равнище като през 2012 година, а въпреки това работната заплата е повишена “, сподели той. Тодоров показа, че при срещите си с хората, не го питат за таксите в детските заведения, а за възстановяване на инфраструктурата. „ Това е вероятен, действителен бюджет, който резервира финансовата дисциплинираност. Запазваме и локалните налози и такси като в същото време вършим крачка напред “, сподели още градоначалникът. По мотив настояванията на групата на Българска социалистическа партия той съобщи, че постоянно е подготвен за градивни оферти и изрази подготвеност за корекции в бюджета през годината при положителни финансови резултати.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР