Стара Загора. На 20 август 2019 г. от 18.00 ч.

...
Стара Загора. На 20 август 2019 г. от 18.00 ч.
Коментари Харесай

Стара Загора: Картини на Атанас Михов ще бъдат представени в Художествената галерия в града

Стара Загора. На 20 август 2019 година от 18.00 ч. в западната зала на Художествена изложба Стара Загора ще бъде показана изложбата Атанас Михов /1879-1975/, оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . В експозицията са включени 31 живописни творби от разнообразни интервали от изкуството на художника. Творбите са от фондовете на Художествена изложба Стара Загора, Софийска градска художествена изложба, Бургаска художествена изложба „ Петко Задгорски ”, Художествена изложба Казанлък, Художествена изложба „ Димитър Добрович ” Сливен и частни сбирки. Инициатори на изложбата, която се посвещава на 140 годишнината от рождението на художника, са Община Стара Загора и Художествена изложба Стара Загора.
„ Атанас Михов е измежду основоположниците на актуалния пейзаж и несъмнено един от най-изтъкнатите му майстори в живописта. Едва тридесетгодишен основава няколко от най-емблематичните творби в българското изкуство. Името и дългият път на изкуството му са синоним за художник, обсъждащ с природата. За генерации създатели неговите платна са уроци за предусещане и заложба, за насладата от творението и обичта на публиката “, показа проф. доктор Марин Добрев, шеф на Старозагорската изложба.
Атанас Михов e роден на 24 септември 1879 година в Стара Загора. Между 1897 и 1904 година учи живопис при проф. Иван Мърквичка и проф. Ярослав Вешин в Държавното рисувално учебно заведение. От 1906 до 1920 година е преподавател по изобразяване в Скопие, Силистра, Разград, Русе. Атанас Михов е измежду учредителите на Съюза на южнославянските художници „ Лада ” /1906/ и Дружество „ Родно изкуство “ /1919/, измежду създателите на Дружество на севернобългарските художници /1920/. След 1923 година се открива в София. Автор е на стотици произведения с пейзажи от всички кътчета на страната. Негови творби са включвани в редица влиятелни изложения в Рим, Венеция, Париж и така нататък Живописното му творчество играе значима роля при одобряването на актуалния пейзаж в българското изобразително изкуство. Умира на 21 януари 1975 година в София.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР