Стара Загора. Младите старозагорски математици зарадваха с отлични постижения от

...
Стара Загора. Младите старозагорски математици зарадваха с отлични постижения от
Коментари Харесай

Живко Тодоров, кмет на Стара Загора: Гордеем се с математическата си школа и постиженията на младите математици

Стара Загора. Младите старозагорски математици зарадваха с отлични достижения от азиатските олимпиади това лято. Осем възпитаници от Стара Загора завоюваха общо 10 медала – 2 златни, 3 сребърни и 5 бронзови, от интернационалните олимпиади по математика, извършени в Сингапур (6 – 9 юли 2018), Сеул (13 – 17 юли 2018), Банкок – IJMO (27 – 31 юли 2018) и Хонг Конг (31 август- 3 септември 2018).
„ Тези триумфи в една извънредно сложна и влиятелна сфера като математиката доста ни радват. Това е сериозен триумф, който свидетелства за сериозен капацитет от деца с интелектуални умения, които имат порив и са ориентирани от родителите си в вярна посока. Това нямаше да се случи без дейната активност на Любомир Любенов. Това е човек, който заслужава да бъде почетен с най-високото отличие на Стара Загора. Знаем какъв брой е непризнателен трудът на учителите, просветителите в днешно време. Вие сте горделивост, освен за Стара Загора, само че и за България! “. С тези думи кметът на Стара Загора Живко Тодоров приветства през днешния ден младите математици, които му подариха моментна картина на звездното небе над Стара Загора. Кметът уточни, че ще продължи да оказва помощ на младите ни очаквания в математиката, както и до момента.
Златни медалисти от Банкок и Хонг Конг са петокласникът от Природоматематическата гимназия „ Гео Милев “ Александър Данчев и шестокласникът от същата гимназия Любен Карбанов. Александър Данчев е бронзов медалист и от олимпиадата в Сеул.
Със сребърни медали са Пламен Желев, 6 клас, ПМГ „ Гео Милев “ - от олимпиадата в Хонг Конг, най-малкият старозагорски математик, второкласникът Йоан Михайлов от СУ „ Максим Горки “ - от (SIMOC) в Сингапур и седмокласникът от ПМГ „ Гео Милев “ Мирослав Минчев - от World Mathematics Invitational в Сеул.
С два бронзови медала от олимпиадата в Сеул се окичи осмокласникът Теодор Танков, който към този момент ще учи в Американския лицей – София, а брат му – третокласникът Максим Танков завоюва първия си бронз от World Mathematics Invitational. Шестокласникът от ПМГ „ Гео Милев “ Атанас Вълчев също е бронзов медалист от HKIMO, Хонг Конг.
Техният ментор и координатор на българското присъединяване в математически надпревари в Азия - Меката на математиката, Любомир Любенов акцентира, че тези триумфи увличат след себе си от ден на ден деца и родители. „ Успехът ни нямаше да е толкоз огромен, в случай че не бяхме получили вашата поддръжка преди три години “, обърна се той към кмета Живко Тодоров. По думите му, за него са съдействали и учителите Пенка Парапанова и Васил Стоянов. Заслуга за подготовката има и математикът Евтим Кънчев, бележит активист на Съюза на математиците в България, ръководител на старозагорската секция „ Иван Салабашев “.
„ Талант, труд и подобаваща среда са нужни за триумфа. Смело можем да приказваме и за старозагорска школа в математиката “, сподели още Любенов. Той изясни, че български математици, някогашни първенци по математика, са на водещи позиции в целия свят. Българка от Русе е треньор на националния тим по математика на Съединени американски щати, старозагорецът Цветомир Петров – международен първенец през 1991 година, е водещ експерт в Гугъл, Георги Пеев от Стара Загора пък е водещ IT експерт в Съединени американски щати. Исторически персони са удостоверение, че Стара Загора е от дълго време обвързвана с математическата просвета. Тук е роден Иван Салабашев, създател на първия теоретичен труд по математика, оповестен в Чехия. Първият математически кръжок е основан от Георги Шишков в Стара Загора, създател на немско-философско сдружение в Германия след 1945 година Проф. Минко Балкански, един от най-известните учени в региона на физиката в международен мащаб, е роден в старозагорското село Оряховица.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР