Стара Загора е град с богато литературно минало, настояще и

...
Стара Загора е град с богато литературно минало, настояще и
Коментари Харесай

Нова книга за Паисий Хилендарски ще представят в Стара Загора

Стара Загора е град с богато литературно минало, настояще и бъдеще. Доста постоянно в града на липите, поетите и вършиме улици се показват забавни произведения. И този петък е следващото такова събитие. 

На 18 юни (петък) от 17.30 часа на IV експозиционно ниво в Регионалния исторически музей- Стара Загора ще гостува писателката Неда Антонова със своя финален разказ „ Безмълвие ”. Книгата, която споделя за греховната младост на един от българските будители- Паисий Хилендарски, създател на „ История славянобългарска “. 

Инициативата се организира в навечерието на празника на Отец Паисий- 19 юни по покана на библиотека „ Родина ”.

За книгата
Петър Баанов, мирското име на Паисий, е висок, рус и синеок юноша, задоволително просветен за своето време. Той е изпълнен с сила и обладан от упоритост да живее във Виена, да търгува в тамошната адвокатска фирма на брат си Вълчо, там да се задоми и децата му да не бъдат „ робове “...

Но Петър прави грях – несъзнателно убива момичето, което харесва. И вместо към Виена, животът му поема към монашеската килия при брат му Лаврентий в Хилендар, с цел да търси помилван...

Следват 10 години, за които и до през днешния ден историята и манастирските летописи мълчат. Години на пътешествие, време на бедност, смъртни рискове, унижения, разкайване и обич... Бяла лястовица за простите хора в селата и черна овца измежду манастирското приятелство, проигумен Паисий най-после намира път за избавление на душата си. Той посвещава остатъка от своя живот, с цел да даде на българския жанр памет и история. Отец Паисий е останал в нашето схващане като побелелия духовник от читанките. Неда Антонова, след дълги години на изследване, ни го разказва като друг човек. Човек от Бога и за Бога. Жив човек.

Източник:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР