Стара Загора е град с богато литературно минало, настояще и

Стара Загора е град с богато литературно минало, настояще и ...

Нова книга за Паисий Хилендарски ще представят в Стара Загора

Стара Загора е град с богато литературно минало, настояще и бъдеще. Доста често в града на липите, поетите и правите улици се представят интересни творби. И този петък е поредното такова събитие. 

На 18 юни (петък) от 17.30 часа на IV експозиционно ниво в Регионалния исторически музей- Стара Загора ще гостува писателката Неда Антонова със своя последен роман „Безмълвие”. Книгата, която разказва за греховната младост на един от българските будители- Паисий Хилендарски, автор на „История славянобългарска“. 

Инициативата се провежда в навечерието на празника на Отец Паисий- 19 юни по покана на библиотека „Родина”.

За книгата
Петър Баанов, мирското име на Паисий, е висок, рус и синеок младеж, достатъчно образован за своето време. Той е изпълнен с енергия и обладан от амбиция да живее във Виена, да търгува в тамошната кантора на брат си Вълчо, там да се задоми и децата му да не бъдат „робове“...

Но Петър извършва грях – неволно убива момичето, което харесва. И вместо към Виена, животът му поема към монашеската килия при брат му Лаврентий в Хилендар, за да търси опрощение...

Следват десет години, за които и до днес историята и манастирските хроники мълчат. Години на странстване, време на мизерия, смъртни опасности, унижения, разкаяние и любов... Бяла лястовица за простите хора в селата и черна овца сред манастирското братство, проигумен Паисий накрая намира път за спасение на душата си. Той посвещава остатъка от своя живот, за да даде на българския род памет и история. Отец Паисий е останал в нашето съзнание като побелелия монах от читанките. Неда Антонова, след дълги години на проучване, ни го описва като различен човек. Човек от Бога и за Бога. Жив човек.

Източник:

Източник: actualno.com