Стар автопарк и без въздушна линейка - така изглежда оборудването

...
Стар автопарк и без въздушна линейка - така изглежда оборудването
Коментари Харесай

Купуваме медицински хеликоптер най-рано след две години

Стар автопарк и без въздушна кола за спешна помощ - по този начин наподобява оборудването на. На фона на това до дни се чака публичната поръчка за медицински хеликоптер да бъде оповестена, оповестиха за NOVA от Министерството на здравеопазването.
Планинските спасители у нас разполагат с съвременни персонални средства, високопроходими джипове за сухоземни интервенции и моторни шейни. Понякога обаче това се оказва незадоволително. България е единствената страна в Европейски Съюз, която не разполага с медицински хеликоптери. Темата става настояща, тогава, когато случи случай. Според специалисти въздушната помощ е нужна освен за избавяне във високопроходими региони, само че и при пътни произшествия, бедствия и повреди. Акция за час и половина вместо за половин ден - все по-често планинските спасителите се сблъскват с второто.
 Още един специалист изрично е срещу Кугър да става въздушна кола за спешна помощ Още един специалист изрично е срещу " Кугър " да става въздушна кола за спешна помощ
Вариант е " Кугър " да стане въздушна кола за спешна помощ, само че не е добър вид. В това е безапелационен специалистът Тихомир Ставрев. Според него, не тр...
" Няма по какъв начин да прелетим. Можем да да прелетим само с хеликоптер, в случай че го има. И тогава в действителност ще бъде малко ”, разяснява Емил Нешев, шеф на ПСС към БЧК. Най-рано медицински хеликоптер у нас ще има след две години. Според специалисти повдигането му ще лишава към 15 минути. Още толкоз и с цел да прелети до мястото на случая. " Не съм чул пояснения за какво няма или за какво не се случват бързо нещата. При всички случаи той може да бъде разполагаем най-рано през 2023 година ”, споделя още Нешев.
От Министерството на здравеопазването изясняват пред NOVA, че до дни се чака поръчката за хеликоптер да бъде оповестена. Той ще коства 20 милиона лв., а финансирането – с европейски пари. Дотогава спасителите ще носят потърпевшите на тил. Сега те стигат до бедстващи с моторни шейни и джипове.
" Изнасянето на потърпевшия от зоната на случая до мястото, където може да го поеме екип на СМП лишава доста време, тъй като се прави с носилки, които се носят от хора. Времето за постигане до потърпевш е доста дълго ”, сподели Мартин Неделчев – дежурен избавител на база " Алеко ”. За облекчение при тежки интервенции може да се употребява и дрон с термокамера. Такъв обаче в Планинската избавителна работа няма.
" Те дават опция за бързо локализиране, изключително в кръстосан терен и екстремални обстановки, когато няма достъп на спасителите до съответното местонахождение на бедстващия ”, разяснява Станимир Начев. " При снеговалеж контрастността е доста по-голяма и надлежно на относително огромна отдалеченост на 1-2 км може да се локализира бедстващ ”, прибавя той. Подобни машини се употребяват и при морско търсене и избавяне на хора.
 Защо бавят поръчката за медицински хеликоптер? Защо бавят поръчката за медицински хеликоптер?
Масово хората недоумяват за какво толкоз мудно се работи в държавната администрация. Но когато става дума за нещо като покупка на хеликопт...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР