Становището на прокуратурата е, че една ефикасна и ефективна структура

...
Становището на прокуратурата е, че една ефикасна и ефективна структура
Коментари Харесай

Гешев: Унищожаването на Бюрото по защита ще доведе до проблеми с борбата с престъпността

" Становището на прокуратурата е, че една ефикасна и ефикасна конструкция и нейното заличаване, каквито законодателни начинания виждам сега, ще докара единствено до проблеми с битката с престъпността и цената ще бъде платена от българското общество ", сподели основният прокурор Иван Гешев пред публицисти преди Комисията по правни въпроси да прегледа отчета му за Бюрото по отбрана на очевидци.

Докладът обгръща интервала от 1 януари 2020 година до 30 юни 2021 година Внесен е от основния прокурор на 18 август 2021 година след решение на Народното събрание от 4 август.

" Темата е значима за българските жители значима е и за прокуратурата, и по тази причина се постарах да дойда пред Правната комисия, тъй като българските жители имат право да знаят гледната точка на прокуратурата ", добави основният прокурор.

Депутати оферират Бюрото за отбрана да премине под управлението на Министерството на правораздаването. По думите на основния прокурор занапред ще се чуят причините дали тази конструкция е работеща.

" Ще последва това, че ще бъдат застрашени лица, които се пазят и са очевидци против мафията, да го кажа по подобен метод, в това число има и подобен против укриващия се в чужбина господин Божков. Няма да се охраняват качествено предпазени прокурори и следователи ", посочи той.

Гешев сподели, че знае за един очевидец против Васил Божков, който все още е под отбрана от Бюрото.

Дейността на работата на бюрото е доста характерна, като огромна част е класифицирана и евентуално поради това е зародило недоразумението група депутати, отпред с Христо Иванов, да изискат решение на Народно събрание да се изготви този отчет, добави той.

Не е правилно, че няма предпазени очевидци. В отчета ще видите, че за предходната година са 20, има лица, които са отказали. За тази година - за шестмесечието са 16, сподели още основният прокурор.

Иван Гешев напомни, че при случаи на претърсвания са намирани персонални данни на деца на магистрати.

" Надявам се да чуете и българските жители да чуят в Народното събрание за активността на тази комисия, тъй като, както споделих, тя е извънредно ефикасна ", сподели той.

Гешев изясни, че е изпратил собствен заместител на предното чуване, тъй като е бил отвън столицата и не е бил сигурен дали ще стигне в точния момент.

" Аз почитам Народното събрание, сигурен съм, че и то почита правосъдната власт и обикновено е във взаимоотношенията сред другите институции да има почитание, част от това почитание е даже обикновено равнище на толеранс ", съобщи Гешев.

Обясни, че съответният отчет за Бюрото е част от общия отчет на прокуратурата и въпреки да е бил изтънчен 6 месеца преди интервала за доклад, от следствието са се постарали да го дават.

" За мен изрично това е заличаване на професионалния потенциал на това бюро и проблеми със отбрана на прокурори, следователи и очевидци. Надявам се това да не е по аргументи от прочувствен темперамент, тъй като останах с усещането, че най-важното нещо в страната в този момент е актуализацията на бюджета ", сподели Иван Гешев.

Главният прокурор сподели, че вижда в тези дейности политическа логичност, която не съответствува с публичното мнение.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР