Становище на Председателския съвет на ВОН-КНСБОт името на Председателския съвет

...
Становище на Председателския съвет на ВОН-КНСБОт името на Председателския съвет
Коментари Харесай

Проф. д-р Александър Николов: Опасенията за „фалити“ и „недофинансиране“ във ДВУ са неоснователни

Становище на Председателския съвет на ВОН-КНСБ

От името на Председателския съвет на Национален браншов профсъюз „ Висше обучение и наука “-КНСБ бихме желали да изясним някои въпроси,повдигнати в обява на уеб страницата Епицентър.бг, с създател доктор Антония Янева.

 

В тази обява се твърди, че признатите постановления на Министерски съвет, а точно Постановление № 313 от 11 септември 2024 година и Постановление № 274 от 7 август 2024 година ще доведат до банкрут и закриване на обособени Държавни висши учебни заведения (ДВУ) или техни звена и се приканват синдикалните организации да вземат отношение по тези постановления и тяхното осъществяване. На рецензия са подложени към този момент съществуващи правила, отразени в постановления от 2001 и 2015 година, които понастоящем единствено се актуализират.

За нас остава неразбираемо, по какъв начин заради тази актуализация се подлагат на подозрение към този момент одобрени правила и формули за финансиране на ДВУ.


Държим да отбележим, че ВОН-КНСБ беше дейна страна в преговорния развой по договарянето и приемането на наличието на тези постановления, в плодотворен и натоварен разговор със обществените сътрудници.

 

В тази връзка желаеме да отбележим още, че контрактуваните средства за заплати в ДВУ са налични и задоволителни за застраховане на осъществяването на постановленията. За основа е взета заплатата на асистента, съгласно член 92 от ЗВО, само че за останалите стъпки сред обособените университетски длъжности и заплатите на чиновниците, управленията на ДВУ могат да се договарят със синдикалните организации съгласно опциите, структурата и резултатите по качество на образованието на обособените ДВУ.


Системата за висше обучение в Република България от дълго време е оценена по комплицирана система от критерии за качество и въз основа на тази система значително се образуват и бюджетите на обособените ДВУ.

 

С постановленията се подтиква финансирането на професионалните посоки и висши учебни заведения с по-високи оценки за качество и сходство с условията на пазара на труда, като част от напъните на държавно равнище за повишение успеваемостта на разходването на обществени средства и за възстановяване качеството на образованието. Комбинирането на тези две постановления основава повсеместен метод към съответно финансиране, основано на измерими качествени и количествени критерии.


В тази връзка опасенията за „ банкрути “ и „ недофинансиране “ по наше мнение са неоснователни. Подобни опасения не са били изразени от никое ректорско управление в тези ДВУ, където съществуват наши организации, работещи в изискванията на синхрон, взаимно почитание и ценене на правилата на общественото партньорство. Това проличава ясно и от мненията по изменение на постановленията, изпратени към МОН от ректорските управления и синдикалните организации на огромна част от ДВУ, забележими на уеб страницата за обществено разискване Strategy.bg.


Смятаме също, че признатите постановления са значима крачка в вярната посока за осъществяване на Стратегията за развиване на висшето обучение в Република България, почтено възнаграждение на труда на преподавателите и чиновниците от системата на висшето обучение и тласък за привличане и задържане на млади и перспективни фрагменти. Те ще подкрепят и задълбочаването на връзката сред системата за висше обучение и просвета и пазара на труда и осъществяването на условията на критериите на Европейски Съюз за развиване на това партньорство.

Проф. доктор Александър Николов, зам. ръководител на
Национален браншов профсъюз „ Висше обучение и
просвета “-КНСБ

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР