Становище на Института за пътна безопасност до президента и служебния

...
Становище на Института за пътна безопасност до президента и служебния
Коментари Харесай

Акциите на КАТ не намаляват убитите на пътя

Становище на Института за пътна сигурност до президента и служебния министър председател
В Министерство на вътрешните работи кипи неправилен труд или се имитира активност

От 0,9 до 1,3% са жертвите на пияни и дрогирани

В Министерство на вътрешните работи кипи неправилен труд или се имитира активност по пътна сигурност. Шумната акция против пияни и дрогирани водачи не понижава жертвите по пътищата. Ако пътната полиция продължи с този метод, ще са нужни към 30 години, с цел да се влияе на всички водачи да спрат да ръководят след приложимост на опиати. Това се сочи в мнение на Института за пътна сигурност, изпратено през днешния ден до президента Румен Радев и назначения от него длъжностен министър председател Гълъб Донев.

Както писа “Труд ”, на 7 юли, след тежката злополука на столичния бул. “Черни връх ”, тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков разгласи безсрочна акция, представяна като “война ” против нарушителите по пътищата. Всеки ден Министерство на вътрешните работи стартира да разгласява междинни резултати от инспекциите. Според Института всеки ден по медиите гръмко се е внушавало какъв брой доста водачи използват опиати и алкохол, имало даже известия от представители на Министерство на вътрешните работи, че всеки трети лидер кара дрогиран.

Данните до този миг сочат, че за 48 дни от началото на акцията, са установени 1023 случая с опиати или приблизително по 21,3 случая дневно, обобщават от Института. За този интервал тестваните водачи са повече от 42 000, което прави по 875 приблизително дневно. Тоест - към 2% от всички тествани водачи са управлявали МПС след приложимост на упойващи субстанции.

В същото време през август - месецът в който от първия до последния ден е продължавала акцията, по българските пътища са починали 54-ма души, с 1 повече, в сравнение с през август 2021 година, когато жертвите са били 53, без Министерство на вътрешните работи да води каквато и и да е “война ” против който и да е по пътищата. В мнението Институтът напомня и общата картина - през 2020 година жертвите на произшествия у нас са 463, като при 6 от тях повода е съществуване на опиати или алкохол. Това прави 1,3% от всички случаи. През 2021 година починалите са 561 души, като при 5 от убити е установено съществуване на опиати или алкохол. Това прави 0,9% от всички случаи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР