Становище и предложения по проекта за изменение на Конституцията, който

...
Становище и предложения по проекта за изменение на Конституцията, който
Коментари Харесай

АПБ внесе в Народното събрание становище и предложения по Проект за изменение на Конституцията

Становище и оферти по плана за изменение на Конституцията, който се преглежда на първо четене от Комисията по конституциони въпроси към Народното събрание внесе Асоциацията на прокурорите в България през днешния ден, часове преди съвещанието на Комисията.
 
Според Асоциацията Висшият правосъден съвет отразява единството на правораздавателна, обвинителна и проверяваща функционалност, изпълнявани надлежно от съдилища, прокуратури и следствени органи, които дружно реализират правосъдната власт.
 
Преструктурирането на правосъдната власт със заличаването на този орган в сегашния му тип и заместването му с два нови органа съставлява изменение на формата на държавно ръководство, което е отвън пълномощията на нормално Народно заседание.
 
Асоциацията предлага задачите на промяната, свързани с обезпечаване на невмешателство сред магистратските класи, да бъдат търсени с не толкоз радикални промени, като да вземем за пример с смяна в пълномощията на Пленума и колегиите на Висш съдебен съвет.
 
Асоциацията упорства да бъдат обезпечени самоуправлението и независимостта на прокуратурата и да бъде въведен,,антибликиращ " механизъм, който да предотвратява рецесии в правосъдната власт, подбудени от неизбирането в период на членовете на съответните правосъдни органи от квотите на Народното събрание.
 
Тя предлага съответни промени в наредбите, свързани с конституционната конструкция и пълномощия на прокуратурата и компетентността на основния прокурор.
 
Становището натъртва на нуждата Народното събрание да обезпечи на публичните диспути и работата върху текстовете задоволително време и внимание.
 
В съвещанията на парламентарната Комисия по конституционни въпроси Асоциацията се съставлява от ръководителя Владимир Николов.
 
В края на седмицата следва второто първо гласоподаване на законопроекта. Все повече от участниците в дебата и самостоятелни специалисти упорстват то да се отсрочи, защото по множеството въпроси към момента текат разисквания, вършат се оферти за нови редакции и липсва консенсус.
 
 
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР