Становищата на членовете на организацията бяха събрани чрез анкета, пусната

...
Становищата на членовете на организацията бяха събрани чрез анкета, пусната
Коментари Харесай

Туризмът и рибарите скочиха срещу законопроекта за ветрогенератори в морето


Становищата на членовете на организацията бяха събрани посредством анкета, пусната в края на предходната седмица. Резултатите демонстрират, че нито един от тях не е изразил позитивно отношение към законопроекта, уточни Маринов.

Румен Драганов от Института за разбори и оценки в туризма разяснява пред Българска национална телевизия, че е " нарушен културният детайл на екосистемата " с построяването на ветропарковете. По думите му този летен сезон щял да бъде заплашен, в случай че туристите усетят, че нещо не е по този начин, както им е било дадено.

Рибарите също не са съгласни с по този начин импортирания Законопроект за силата от възобновими източници в морските пространства на страната. Около това мнение се сплоти браншът по време на среща, състояла се тази заран във Варна, сподели ръководителят на рибарското съдружие " Черноморски изгрев " Емил Милев.

Той посочи, че зад това мнение стоят освен членовете на сдружението, само че и риболовци от Шабла до Бяла , както и Асоциацията на производителите на рибни артикули " БГ Фиш ".

Милев разяснява, че риболовците ще изчакат дебатите по законопроекта в Народното събрание, които ще се състоят на 6 февруари и за които чакат да получат покана. Следващите дейности ще зависят от това дали ще бъдат взети под внимание забележките на бранша и, в случай че това не е по този начин, ще се стигне до протестни дейности, добави той.

" Ако законът бъде признат в този си тип, ще бъдем ощетени. Тези ветропаркове ще са на пътя на рибата. Доказано е към този момент, че тези ветропаркове обръщат теченията. Готови сме за митинг, в случай че се наложи ", предизвести рибарят Красимир Петров.

Желанието на сектора е, в случай че се вършат офшорни централи, те да бъдат доста във вътрешността в морето като в Румъния. Тяхното предложение е перките да са в 100-метрова изобата.

" В законопроекта не се показва разстояние от брега и дълбочината, на която ще бъдат сложени перките. Рибарите упорстват за дълбочина от над 100 метра, което е на 20 благи във вътрешността в морето край Варна на 50 благи край Калиакра. Инвеститорите няма да сложат перки на такива дистанции, тъй като инвестицията им ще се оскъпи ", разяснява варненският народен представител от " Възраждане " Коста Стоянов. 

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР