- Станишев за дилемата в партията: отговорност на всеки е

...
- Станишев за дилемата в партията: отговорност на всеки е
Коментари Харесай

БСП е пропукана в ядрото, а България е на път да остане без голяма лява партия

- Станишев за алтернативата в партията: отговорност на всеки е дали спасяваме водача или Българска социалистическа партия.

- Левицата не беше най-желаният сътрудник в обединението, само че с цел да оцелее би трябвало да отстоява обществените политики

„ Разтревожен съм от положението на нашата партия. Въпросът към този момент е какви са инстинктите за самозапазване на Българска социалистическа партия. Изправени сме пред сложния избор дали да спасяваме водача или Българска социалистическа партия. Ако някой не схваща какъв брой съществени са провокациите и заплахите пред левицата, не схваща отговорността пред тази 130 годишна партия. Рискът е тя да мине в категорията на незначителните партии, тъй като в отчета на Корнелия Нинова не чух същински, прям, сериозен разбор по какъв начин за четири години загубихме близо 700 хиляди гласоподаватели. Да, бяха посочени пандемията, машинното гласоподаване и други, само че това не попречи на възхода на други политически субекти. “, съобщи водачът на ПЕС и български евродепутат в предаването „ Политически НЕкоректно “ по БНР.

„ Истинският отговор за резултатите от последната година е, че Българска социалистическа партия не съумя да бъде възприета като ясна и безапелационна съпротива, а и като опция на статуквото. Сега сме в ръководството и това е прелестно за една партия, само че не подсигурява, че сме в положение с 10% от гласовете и 26 депутати да формираме главните насоки на политиката на държавното управление. Не подсигурява и че ще има растеж в доверието към Българска социалистическа партия – към този момент имаме проблем не с периферията, а с ядрото на партията.

Всеки пратеник би трябвало да осъзнае отговорността си освен пред личната си кариера, само че пред нашата партия дълготрайно. Правителството беше образувано много небрежно под напън на събитията и Българска социалистическа партия не е най-желаният сътрудник. Останалите три партии в кабинета са с много по-близки връзки и позиции в сравнение с с Българска социалистическа партия. Разтревожен съм, че в така наречените договаряния, които започнаха транспарантно, всички основни и чувствителни въпроси бяха тласнати във времето към работни групи. Това значи, че е евентуално изобщо да не бъдат решени. Пример са настояването на Българска социалистическа партия лечебните заведения да не са търговски сдружения, както и бъдещето на атомната енергетика. Тук няма ясни задължения и посока в съдружното съглашение, а позициите на част от партиите в ръководството са радикално разнообразни от тези на Българска социалистическа партия.

Хората са изморени от изборния маратон през миналата година, само че в случай че оставката на ръководителя на Българска социалистическа партия не бъде доказана, ще изглеждаме гротесктно в очите на тези 700 хиляди гласоподаватели, които не избраха Българска социалистическа партия. Все едно им споделяме: „ Ние си живеем в наш личен свят и вашата оценка е без значение “. Такава липса на връзка с действителността се заплаща тежко в дълготраен проект. “

По отношение на идния директен избор за ръководител на Българска социалистическа партия, Станишев разяснява:

„ Нямам особени илюзии за този избор. Не мисля, че настройката е да се основат условия за почтено съревнование. Видяхме по какъв начин беше аранжиран процесът през 2020 година Този формат слага ръководителя над всички партийни органи и основава условия за вождизъм. Ние не сме ГЕРБ, не бяхме ГЕРБ, само че сме се запътили точно към този модел. Формално директният избор е най-демократичната форма, само че не и когато няма почтено съревнование на хрумвания, а всеки, който мисли друго, се жигосва с разнообразни табели. Днес сред членове на Българска социалистическа партия се разменят реплики като „ изменник “ – по този начин не се приказва в една партия, където обичайното послание е „ другарю “, това е двуличие.

Говоря с доста делегати през днешния ден на Конгреса – няма изключително висок дух, една трета от делегатите изобщо не пристигнаха – показателно за равнището на демотивация на членовете на Българска социалистическа партия.

След едни от изборите, които загубихме предходната година, реакцията на управлението беше „ загубихме, само че продължаваме напред “. Аз мисля, че би трябвало да се спрем и да помислим накъде продължаваме, другояче може да се окаже, че продължаваме надолу. След като паднахме до позицията на трета политическа мощ си мислехме, че не може по-надолу. Е, оказа се, че може.

България има потребност от мощна лява партия, която е европейска. Тази линия, която доминираше през последните години, патриотарският метод, антиевропейската реторика помогнаха на други политически субекти, а не на Българска социалистическа партия. Идентичността на всяка лява партия, без значение от епохите е общественото, човешките права във всичките им аспекти, достолепието на всеки човек.

Ще забележим в каква степен ще се осъществят обществени политики. Основните обществени тематики се приказват от „ Продължаваме промяната “, министърът на финансите „ раздава “ парите за обществени заплащания. По тези тематики не проличава ролята на Българска социалистическа партия. В едно съдружно ръководство водещата партия постоянно обира позитивите, а по-малките най-често – негативите. И опитът на Българска социалистическа партия го демонстрира – ние „ плащаме сметката “. Затова би трябвало деликатно, ясно и изрично да отстояваме нашата визия, в случай че желаеме нашето присъединяване да донесе някаква изгода за страната. “
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР