Станимира Петрова (вляво) се присмива открито на съдийското решение, докато

...
Станимира Петрова (вляво) се присмива открито на съдийското решение, докато
Коментари Харесай

Бг скандал беляза световното по бокс за жени

Станимира Петрова (вляво) се присмива намерено на съдийското решение, до момента в който Сониа Чахал ликува с високо вдигната ръка.
Треньорът на националния тим по бокс за дами Петър Лесов и една от топсъстезателките на България Станимира Петрова бяха изгонени от международното състезание в Ню Делхи (Инд). Акредитациите на двамата бяха отнети поради разразил се гръмък скандал след загубата на националката ни в кат. до 57 кг на 1/8-финалите против представителката на домакините Сониа Чахал в понеделник.

Съдиите край кръга присъдиха победа с 3:2 гласа (29:28, 28:29, 29:28, 28:29, 29:28) в интерес на индийката. Решението вбеси Лесов и той хвърли бутилка вода на кръга, след което насочи неприлични жестове към публиката в зала „ Индира Ганди “. Олимпийският първенец от Москва `80 незабавно беше осъден с лишаване на акредитацията, а през вчерашния ден ориста му последва и неговата възпитаничка Петрова. В свои изявления пред медиите някогашната международна шампионка в кат. до 54 кг упрекна съдиите в корупция, което не остана неусетно от интернационалната федерация (AIBA).

„ Българската боксьорка Станимира Петрова показва несвоевременно държание след края на своето присъединяване в шампионата – разяснява изп. шеф на AIBA Том Върджетс. – След 197 мача за пет дни, извършени при най-голям стандарт, госпожица Петрова направи погрешни и подвеждащи изявления във връзка с формалните лица. По този метод тя изрази пренебрежение към своята съперничка, съдиите, рефера, уредниците и AIBA. За страдание дейностите й са отражение на нейния треньор, който се пробва да дискредитира спорта, който всички обичаме и браним. “

През годините AIBA се е борила с голям брой съдийски кавги, в това число на олимпийските игри в Рио де Жанейро `16. МОК даже се принуди да назначи самостоятелни рефери на боксовия шампионат от младежките игри в Буенос Айрес `18. В момента бъдещето на бокса в олимпийската стратегия за Токио `20 и по-нататък е под въпрос и казусът със съдийството е една от аргументите за това.

„ В последно време AIBA предприе редица дейности, с цел да обезпечи правдивост по време на надпреварите, и аз съм доста удовлетворен от постигнатите резултати – добави Върджетс. – Но също по този начин би трябвало да променим културата на нашите треньори и спортисти, които считат, че е задоволително всякога, когато изгубят мач, да хвърлят обвинявания в корупция без никакви доказателства. Тази просвета също би трябвало да се промени, а треньорите и състезателите би трябвало да развият спортсменски привички. “

Същевременно последната останала българска участничка в шампионата – Стойка Петрова, си обезпечи орден от втори следващ шампионат на планетата. Световната вицешампионка в кат. до 54 кг от Астана `16 завоюва 1/4-финала против Маниша Маун (Инд) с 4:1 гласа (30:27, 29:28, 29:28, 27:30, 30:27) и си подсигурява най-малко бронз.

За място на финала Петрова ще се изправи на следващия ден против Нандинцецег Мягмардулам (Монг). Съперничката й в 1/2-финала е двукратна бронзова медалистка от шампионата на Азия – от Инчеон `14 и Уланцаб `15. Българката пък е европейска шампионка от Букурещ `14 и бронзова медалистка от Ротердам `11 в по-долната категория – до 51 кг.

Източник: segabg.com
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР