Стандартно думата спекулация се дефинира като използване на положението с

...
Стандартно думата спекулация се дефинира като използване на положението с
Коментари Харесай

Ако имот не се продаде до 50 дни, то интересът към него спада. Ето това е може би единственият шанс за продажба

Стандартно думата нечиста сделка се дефинира като потребление на ситуацията с користни цели или корист с събитията. Ето за какво спекулациите, бъдейки все по-често събитие днешно време, се възприемат като неточни практики. Конкретно в имотния отрасъл, те са посочвани като главен фактор за " надуването на имотния балона “. Това е и повода, когато се каже нечиста сделка, хората да подхождат скептично и внимателно. Възможно ли е обаче, с изключение на негативите, които несъмнено водят спекулациите след себе си, да има и позитиви?

Александър Гергов от организацията за недвижими парцели Antre споделя два образеца, в който спекулациите носят единствено позитив и за двете страни, както за продавача, по този начин и за купува на неподвижен парцел.

1. Продажба на парцел от търгаш.

В новото строителство хубавите жилища нормално се изчерпват още преди акт 14 (груб строеж). От една страна това се случва поради атрактивната цена, а от друга защото купувачите имат най-богат избор от жилища и надлежно могат закупят най-подходящия парцел за тях на база площоразпределение, ревю, етажност и не на последно място - гараж или паркомясто. Съответно строителите оферират разнообразни схеми на заплащане, от минимално самоучастие (10-20%) в начален стадий, по този начин и до по-голямо самоучастие достигащо 50% до акт 14. В случаите, в които строителните бизнесмени изискват по-голямо самоучастие от купувачите, огромна част от тях отпадат, защото нямат средствата, а и преди акт 14 не могат да разчитат на ипотечно кредитиране. Ето за какво за купувачите остава да се надяват да намерят прекрасен парцел след акт 14, който те да закупят, като изцяло осъзнават, че цената ще е 15-25% по-висока, само че и рискът за тях по-нисък.

Тук точно се появява изгодата от спекулантите, които са решили да влагат тези 30-40-50% персонални средства, като закупят доста прекрасен апартамент на зелено или в ранен стадий на строителство, с цел да генерират рентабилност от 15-25% след 1-2 години. По този метод купувачите с малко самоучастие могат с помощта на спекулантите да доближат до парцели с по-добро систематизиране, ревю и етаж. Естествено те заплащат 15-25% по-висока цена, която е изцяло съобразена с стадия на развиване на постройката, защото на всеки стадий самите строителни бизнесмени повишават аналогично цената.

2. Покупка на парцел от търгаш.

Неписано предписание на имотния пазар гласи, че в случай че даден парцел не се продаде до 40-50 дни, то ползата към жилището фрапантно спада. Тогава шансът, парцела да бъде продаден, без да се вършат усъвършенствания или промени по офертата, е въпрос на шанс да излезе точният покупател. Така в случай че след 3-6 месеца парцелът е още на пазара и няма покупател, а продавачът към този момент е стимулиран да продава, то може би единствения късмет за продажба е на търгаш. Естествено, с цел да подписа добра договорка продавачът би трябвало да е в действителност добър в договарянията, тъй като общоприетоо спекулантите ще се опитат да смъкват парцела с най-малко 10%. Но както казахме тогава, това може да е единствения късмет за продажба на продавача.

Спекулациите на имотния пазар в всеобщия случай оказват не най-благоприятното влияние върху него. По-скоро има цел да покаже, че нищо не е единствено черно или бяло, и че даже спекулациите могат в един миг да имат своя принос било то за покупател или продавач.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР