Стандартният курс от петдневно лечение срещу Covid19 ще струва малко

...
Стандартният курс от петдневно лечение срещу Covid19 ще струва малко
Коментари Харесай

Колко ще струва терапията с ремдесивир - лекарството, което ще влезе на въоръжение срещу COVID-19 и в ЕС

Стандартният курс от петдневно лекуване против Covid19 ще коства малко над 2300 $ за един човек, предвижда фармацевтичния колос Gilead Science Inc. Компанията разгласи, че ще наложи идентична цена в Съединени американски щати и развитите западни страни и тя ще бъде 390 $ за единично флаконче от нейното лекарство ремдесивир, като при 5 дни лекуване на пациент се инжектират 6 дози.

„ Желанието ни е лекарството да доближи до всички пациенти, по тази причина се спряхме на решение цената да е идентична във всички страни, за да се избегне предоговарянето сред страните и забавянето на доставките “, се споделя в известие на компанията. Цитираната цена е за държавни институции. След като компанията стартира да създава задоволително размер от лекарството, Gilead ще стартира да продава на свободния пазар, като тогава цената към този момент ще е 520 $ за флаконче, т.е. 3210 $ за петдневен курс на лекуване. Компанията разгласи, че ще подари наличните си ресурси до края на юни, като все още към този момент е дарила 250 000 курса на лекуване.

Ремдесивир е широкоспектърен антивирусен медикамент,  създаден още през 2009 година Той стартира интензивно да се употребява при незабавни случаи на пациенти с Covid19 с обострени признаци в Съединени американски щати, Индия, Япония и Сингапур. Има данни, че ремдесивир оказва помощ да се редуцира интервала на възобновяване от вируса, както при умерени, по този начин и при доста тежки затруднения, което бе и главният мотив на Европейската комисия за надзор на медикаментите да предложи на Европейска комисия публично да утвърди ремдесивир за лекувания на територията на Европейски Съюз. Очаква се това да стане до дни

Единната цена за лекарството обаче за първи път дава и някаква по-голяма изясненост по въпроса в какви рамки ще е цената на вероятно ново лекарство или ваксина против. Според компанията ремдесивир може да спести на здравните бюджети до 12 000 $ на пациент, точно поради по-късият период на възобновяване и връщане към нормалния метод на живот. Според някои разбори цената на лекарството е целесъобразно да доближи 4500 $ за един курс на лекуване. Други, като организацията за отбрана правата на потребителите Public Citizen обаче излизат с радикалната доктрина, че цената може да бъде 1 $ дневно от курса на лекуване, тъй като фирмите, занимаващи се с произвеждане на генерични медикаменти, ще смъкват доста разноските по производството.  

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР