Стандартът на живот в Сърбия, измерен в съответствие с БВП

...
Стандартът на живот в Сърбия, измерен в съответствие с БВП
Коментари Харесай

Сърбия - с 30 % по-нисък стандарт на живот от този в България

Стандартът на живот в Сърбия, измерен в сходство с Брутният вътрешен продукт на глава от популацията е с 30 % по-нисък от този в България, с 60 % по-нисък от Румъния и с 80 % от Унгария, съобщи " БГНЕС ".

Тези три страни са постигнали общ стопански растеж от 35 % от 2010 година насам, до момента в който единствено за Сърбия растежът е 20 %, съобщи ръководителят на фискалния съвет Павле Петрович.

В изявление за „ Business Magazine ” той увери, че Сърбия има капацитет за стопански напредък от 5 % годишно, което би помогнало за понижаване на разликата с тези страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), само че че „ едвам съумява да доближи до 3,5 % “.

„ Вярно е, че Сърбия има растеж на Брутният вътрешен продукт от 4,8% през третото тримесечие и е на второ място след Унгария по бърз напредък в Централна и Източна Европа, само че през първата половина на годината беше отпред дружно с Албания и БиХ ”, сподели Петрович.

Той добави, че „ обществеността е едва осведомена “, че ускоряването на икономическия напредък през втората половина на 2019 година се дължи най-вече на построяването на газопровода „ Турски поток “ и надлежно на 35% растеж в строителството.

Всички останали браншове на стопанската система, съгласно него, поддържат сходен напредък, както през първата половина на годината. Това значи, че когато по-голямата част от строителните действия по тръбопроводите завърши, до края на 2019 година икономическият напредък на Сърбия евентуално ще се върне към нормалната си наклонност от най-много 3,5 % годишно. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР