Станалото традиционно за Бургас Никулденско градче, в градинката до Часовника,

...
Станалото традиционно за Бургас Никулденско градче, в градинката до Часовника,
Коментари Харесай

Никулденско градче, питка и много изненади за бургазлии днес

Станалото обичайно за Бургас Никулденско градче, в градинката до Часовника, ще е част от празника и през тази година, като събира в себе си всички типове изкуства от морския град. Писатели, поети, художници и музиканти ще забавляват бургазлии и гостите на града през целия ден.

Именно там е бъде осветена и празничната софра, на която кметът Димитър Николов разчупва питата. В взаимозависимост от това кое парче е по-голямо се гадае дали идната година в Бургас ще се родят повече момчета или повече девойки. Щом завърши обредният обред, ще стартира раздаването на обичайния за празника рибен курбан, подготвен по остаряла рибарска рецепта и със съдействието на полевата кухня на Военноморска база - Бургас. Пунктовете с рибния курбан тази година ще бъдат ситуирани до Община Бургас, до СУ " Петко Росен " в ж.к. " Меден рудник ", на площад " Св. Св. Кирил и Методий " и до Морската гара.

Амбицията тази година е в Бургас да се извие и най-дългото Никулденско хоро. Младежи от самодейността " Бургас обича младите " ще го поведат по ул. " Александровска " от 14.00 часа. В него ще вземат присъединяване възпитаници от бургаските учебни заведения и млади танцьори от фолклорния танцов отбор към Професионална комерсиална гимназия, от ФТА " Никола Гинов " и ПФА " Странджа ".

Традицията ще бъде спазена и в друго отношение. За пета поредна година, всички именици в града ще могат да се запечатат на така наречен златна фотография за поколенията. Фотосът ще бъде изработен тъкмо в 13:30 часа на площад " Атанас Сиреков ".

Атрактивна галерия в Културният център " Морско казино " ще пресъздаде достоверната атмосфера на Бургас отпреди век. Акцент в експозицията " Завръщане въ остарелия Бургасъ " е истинското наследство на най-големия донор и покровител на Бургас - Александър Георгиев - Коджакафалията, което ще бъде показано за първи път в града.

Кулминацията на празника е запалването на светлините на 18-метровата коледна елха и новогодишната декорация на Бургас, което ще се случи по време на огромния Никулденски концерт на площад " Тройката " от 17.30 часа с Графа, Тони Димитрова и доста други обичани реализатори.

А старите бургазлии и през днешния ден ще цъкат с език, откакто из града ще се носи миризма на печена скумрия, която към този момент не е част от Черно море. С репликата „ И шаранът е риба " и през днешния ден някои ще уважат светеца с обичайна риба, а други ще предпочетат чернокопа, който тази година не бе толкоз несметен. С молитвата идната година да е по-благодатна.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР