Станали вече традиция, Яворовите януарски дни събраха почитатели на твореца

...
Станали вече традиция, Яворовите януарски дни събраха почитатели на твореца
Коментари Харесай

Пловдивска ученичка с призово място в национален конкурс

Станали към този момент традиция, Яворовите януарски дни събраха фенове на създателя от страната и чужбина. Проф. Димитър Михайлов от Великотърновския университет " Св. св. Кирил и Методий “ възпламени огъня на Яворовата лирика в Чирпан навръх 13 януари - рождения ден на поета. През 2019 година се означават 141 години от рождението му и 120 години от приемането на литературния псевдоним Яворов, който измисля Пенчо Славейков.

По време на Яворовите януарски дни, на 15 януари, бяха оповестени и резултатите от Националния книжовен конкурс " И ти си в мене – ти, родино моя “, основан по предложение на поета Димитър Данаилов, дълготраен организатор на музея на Яворов. Организатори са Съюзът на българските писатели, Община Чирпан, къща музей " Пейо К. Яворов и Фондация " Яворов “.

Жури с ръководител поета Атанас Капралов, шеф на Националния книжовен музей, прегледа получените произведения и отличи най-хубавите. На призово място бе класирана Есин Енгин Али - петокласничка от ОУ " Стоян Михайловски “ – Пловдив. Възпитаничката на Горица Петрова, старши преподавател по български език и литература, е отличена с втора премия за литературната си творба " И ти си в мен – единствена в света “. В конкуренцията участваха десетки възпитаници от 5. до 12. клас от цялата страна, разграничени в две възрастови групи. Конкурсът е включен в Националния календар на министерството на културата.

По време на тържествената Яворова вечер слово за поета произнесе проф. Цветан Ракьовски от Югозападния университет " Неофит Рилски “. Проведе се поетично четене на едни от най-изявените модерни поети – Маргарита Петкова, Камелия Кондова и Атанас Капралов. Целта на празниците е освен да служат като знаци на паметта, призвани да пазят името на огромния създател, само че и да бъдат пространство, в което се концентрират достиженията на актуалната българска лирика, наблюдава се нейното развиване и триумфи.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР